Gehaktbrood 'Provençale' met rijst

Jeroen maakt een saus vol groenten, maar ook bij gehakt doet hij zongedroogde tomaten, sjalot en olijven voor nog meer Provençaalse smaken. Serveer het gehaktbrood en de saus met rijst en je hebt echt lekkere dagelijkse kost.

Ingrediënten

  • 600 g gemengd gehakt
  • 2 eierdooier
  • 60 g paneermeel
  • 50 g zongedroogde tomaten
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 30 g zwarte olijven
  • 0 enkele takjes basilicum
  • 0 Provençaalse kruiden
  • 0 boter
  • 0 olijfolie
  • 0 olijfolie
  • 2 sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • 2 wortel
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 courgette
  • 2 coeur de boeuftomaat
  • 70 g tomatenpuree
  • 0 chilisaus
  • 690 g passata
  • 0 zout
  • 0 enkele takjes rozemarijn
  • 0 enkele takjes tijm
  • 0 enkele takjes salie
  • 0 enkele blaadjes laurier
  • 0 enkele takjes basilicum
  • 2 builtje rijst

Benodigdheden

  • een keukenmachine met K-vormig hulpstuk

Partners

Bereiding

Het vleesbrood

Verwarm de oven tot 180 °C.

Meng het gehakt met de eierdooiers en het paneermeel in de keukenmachine.

Snijd de zongedroogde tomaten fijn en meng ze door het gehakt.

Pel en snipper de sjalot. Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet met een mes. Meng de sjalot en de knoflookpulp met het gehakt.

Snijd de olijven wat kleiner en meng ze door het gehakt.

Snipper het basilicum en doe het ook bij het gehakt. Kruid met Provençaalse kruiden.

Smelt een klont boter in een pan en doe er een scheut olijfolie bij.

Vorm een redelijk plat gehaktbrood van het gehakt. Korst het rondom goed aan.

Laat het 30 minuten verder garen in de voorverwarmde oven.

De Provençaalse saus

Verwarm een scheut olijfolie in een grote kookpot.

Pel de sjalotten en snijd ze grof. Stoof ze in de olie.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet met een mes. Stoof de knoflookpulp mee aan.

Schil de wortelen en de paprika’s. Verwijder zaden en zaadlijsten van de paprika’s. Snijd de groenten in stukken en stoof ze aan.

Snijd de courgette in stukken en doe ze bij de rest van de groenten.

Snijd de tomaten in blokjes en doe ze in de kookpot.

Voeg de tomatenpuree en een beetje chilisaus toe. Laat even mee bakken.

Giet de passata bij de groenten en kruid met zout. Bind de rozemarijn, tijm, salie, basilicum en laurier samen tot een bouquet garni en leg het in de kookpot. Laat de groenten garen onder een deksel op een zacht vuur.

Afwerken en serveren

Kook de rijst gaar.

Snijd het vleesbrood in plakken met een gekarteld mes.

Serveer het vleesbrood met de Provençaalse saus en rijst.

Gehaktbrood 'Provençale' met rijst