Balletjes in ’t groen met puree en gepofte kerstomaten

Eens iets anders dan balletjes in 't rood. Jeroen maakt gehaktballetjes in een knalgroene saus boordevol tuinkruiden. Serveer ze met een smeuïge puree met olijfolie en gepofte troskerstomaatjes.

Ingrediënten

  • 1 kg frietaardappelen
  • 2 ajuin
  • 2 teentjes look
  • 2 stengels selder
  • enkele blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • 2 dl Noilly Prat
  • 2 dl kippenbouillon
  • 2 dl room
  • 800 g gemengd gehakt
  • snuif gehaktkruiden
  • 1 ei
  • 1 sjalot
  • 80 g Parmezaanse kaas
  • 400 g kerstomaten
  • scheutje balsamico
  • 1 bussel basilicum
  • 1 bussel krulpeterselie
  • een halve bussel kervel
  • 2 eierdooier
  • scheutje melk
  • scheutje olijfolie
  • 1 bussel waterkers

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 150°C.

Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water.

Laat een scheut olijfolie heet worden in een pot. Snijd de uien en de look grof en stoof ze aan in de olie.

Spoel de selder, snijd hem grof en voeg hem toe aan de uien en de look. Net als de kruiding, namelijk tijm en laurier.

Blus het geheel met Noilly Prat eraan toe en laat droogkoken. Door het droogkoken zit de smaak van de Noilly Prat in de groentjes

Voeg de kippenbouillon toe gevolgd door de room en laat het geheel even inkoken. 

Doe het gehakt met de gehaktkruiden en een ei in een kom. Snipper de sjalot fijn bij het gehakt, rasp de parmezaan bij het gehakt en meng alles goed.

Zet een pan op het vuur en laat er een klont boter in smelten. Rol balletjes van het gehakt en bak ze bruin in de boter.

Knip de kerstomaatjes in kleine trossen en schik ze in een ovenschaaltje. Druppel er wat olijfolie en balsamico over, kruid ze met wat grof zout en peper en schuif het ovenschaaltje 10 minuten in de oven.

Spoel de tuinkruiden en doe ze in de pot van de blender.

Haal de laurier en de tijm uit de saus en giet de saus met de groenten bij de kruiden. Mix de saus glad en breng ze op smaak met peper en zout.

Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn en voeg er de melk, de olijfolie en een dooiers aan toe. Ga met de pureestamper door de aardappelen, tot je een smeuïge puree hebt. Kruid de puree met peper en zout.

Serveer de gebakken balletjes met een schep puree, wat gepofte tomaatjes, enkele takjes waterkers en de tuinkruidensaus.

Balletjes in ’t groen met puree en gepofte kerstomaten