Zweedse smeus

Corne de Gatte aardappelen zijn perfect voor dit gerecht. Ze hebben veel smaak, maar zijn ook klein. Daarom kook je ze best in de schil en pel je ze daarna. Jeroen geeft er gerookte makreel en een gepocheerd ei bij.

Ingrediënten

  • 600 g aardappel
  • een scheut natuurazijn
  • 8 ei
  • boter
  • 1 ajuin
  • 1 teen knoflook
  • 300 g gerookte makreel
  • 1 koffielepel mierikswortelpasta
  • 2 dl karnemelk
  • 2 eetlepel zure room
  • 1 takje dille
  • enkele takjes peterselie
  • enkele sprieten bieslook
  • zout
  • 0.25 citroen

Benodigdheden

  • een pureestamper

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Spoel de aardappelen en kook ze gaar in de schil.

Giet ze af en laat ze wat afkoelen. Pel de aardappelen.

Breng water met een flinke scheut azijn aan de kook in een smalle, hoge kookpot om de eieren te pocheren. Het water moet naar azijn proeven.

Smelt een klontje boter in een pan.

Pel en halveer de ui. Snijd hem in halve ringen. Stoof de ui in de boter.

Kneus en pel de knoflook. Snipper hem fijn en plet met een mes. Doe de lookpulp bij de ui.

Haal de makreel van de graten. Breek hem in stukken.

Snijd de aardappelen in blokjes. Doe ze bij de uien en laat even me stoven.

Maak met een garde een draaikolk in het water met azijn.

Breek een ei in een kopje. Laat het in het azijnwater glijden. Laat 2 minuten pocheren. Haal het met een schuimspaan uit de kookpot. Pocheer de andere eieren op dezelfde manier.

Plet de aardappelen met een pureestamper. Haal de pan van het vuur en doe er de karnemelk, een klontje boter, de zure room en de mierikswortelpasta bij. Kruid met een snuifje zout, gesnipperde dille, peterselie en bieslook. Breng op smaak met wat citroensap.

Serveer de smeus met een gepocheerd ei de makreel. Werk af met een
takje dille.

Zweedse smeus