Thaise waterzooi met pandanrijst

Een waterzooi hoeft niet altijd van eigen bodem te zijn. Onze Gentse waterzooi is overheerlijk, maar deze Thaise waterzooi doet zeker niet onder. Jeroen combineert de waterzooi met pandanrijst, een geparfumeerde rijst die het gerecht een extra kruidige toets geeft.

Ingrediënten

  • 4 stengels selder
  • 2.5 ajuin
  • 3 wortel
  • 3 liter water
  • 2 stengels citroengras
  • 40 g gember
  • 3 teentje look
  • 1.25 rode chilipeper
  • enkele limoenblaadje
  • een scheutje vissaus
  • 1 kip
  • 200 g pandanrijst
  • een snuifje bicarbonaat
  • zout
  • 1 scheutje olijfolie
  • 2 pandanblad
  • 2 boksoi
  • 200 g sperzieboontjes
  • een handvol ijsblokjes
  • 1 broccoli
  • een klont boter
  • een bakje Parijse champignons
  • enkele druppels sesamolie
  • 3 ei
  • 1 blik kokosmelk
  • enkele blaadjes koriander

Benodigdheden

  • Een zeef
  • een casserole

Partners

Bereiding

Bereiding

Snijd het kontje van de selder. Was de stengels selder, snijd ze in stukken en doe ze in een ruime casserole.

tip Voeg het kontje van de selder toe aan de bouillon voor extra smaak.

Pel en snijd de uien grof. Was de wortelen (ongeschild) en snijd ze ook in grove stukken. Voeg de uien en de wortelen toe aan de casserole. 

Giet warm of kokend water in de casserole, zodat alle groenten onderstaan.

Voeg er de stengels citroengras in grove stukken aan toe, gevolgd door de de geschilde en in plakken gesneden gember. Pel de teentjes look en voeg ze er in hun geheel aan toe.

Snijd de rode chilipeper grof en doe bij de bouillon gevolgd door enkele limoenblaadjes.

Breng de bouillon op een zacht vuurtje aan de kook en voeg er de vissaus aan toe voor extra smaak.

Verdeel de kip in stukken (billen, vleugels en bouten) en laat ongeveer 30 minuten garen in de bouillon.

Doe de rijst in een kom en spoel hem met koud water tot het water helder is. De rijst moet garen in 2,5 keer zoveel vocht. 200 g pandanrijst heeft dus 500 g water nodig. 

Breng een pot water met bicarbonaat en zout aan de kook. Laat ook een pannetje met een likje olijfolie heet worden op het vuur.

Snijd de halve ui (of sjalot) fijn en stoof ze aan in het pannetje.

Voeg er eerst de rijst en dan het water voor de rijst aan toe. Voeg er enkele pandanbladeren aan toe en dek de rijst af met een deksel. Laat de rijst gedurende 10 minuten verder garen.

Snijd de boksoi in twee of in vier (afhankelijk van de grootte) en kook ze gaar in het kokende water. Dop intussen de boontjes.

Zet een kom met ijswater klaar. Haal de gegaarde boksoi uit het kokende water en koel ze meteen af in het ijswater.

Kook de boontjes gaar in hetzelfde water. Snijd intussen de broccoli in roosjes.

Koel ook de gare boontjes af in ijskoude water met de boksoi. Kook tenslotte de broccoliroosjes gaar in het kokende water.

Smelt de boter in een steelpannetje. Snijd de champignons in plakjes en voeg ze toe aan het steelpannetje.

Doe ook de roosjes in de kom met ijswater om verder af te koelen.

Haal de gare kip uit de bouillon en laat het vlees even uitlekken. Haal de champignons van het vuur en zet ook de rijst af wanneer hij gaar is.

Giet de hete bouillon door een zeef om de groenten op te vangen. Breng de gezeefde bouillon opnieuw aan de kook en breng op smaak met enkele druppels sesamolie.

Giet de groene groenten op ijswater af en laat ze uitlekken.

Scheid de eiwitten van het eierdooiers. Vang de eierdooiers op in een mengkommetje en voeg er de kokosmelk aan toe. Meng goed onder elkaar.

Voeg de champignons en het vocht toe aan de bouillon, gevolgd door de groene groenten (boksoi, boontjes en broccoliroosjes) en de kip. Breng het geheel opnieuw aan de kook.

Zet het vuur onder de bouillon af. Voeg er het mengsel van de kokosmelk en de eierdooiers aan toe en roer onder de bouillon.

Lepel wat van de waterzooi in een diep bord. Serveer de waterzooi met een kommetje geparfumeerde rijst. Werk het gerecht af met wat fijne schijfjes chili voor extra pit en enkele blaadjes koriander.

Thaise waterzooi met pandanrijst