Selderharten met ham en kaas

Jeroen geeft een originele draai aan een echte Vlaamse klassieker. Dit is een supermakkelijke, snelle en overheerlijke ovenschotel met selderharten, twee soorten ham, een sublieme kaassaus en smeuïge puree. Wat wil je nog meer? 

Ingrediënten

  • 800 g frietaardappelen
  • 2 pot selderhart
  • 30 g boter
  • klontje boter
  • 40 g bloem
  • 6 dl melk
  • scheutje melk
  • 200 g gemalen kaas
  • een halve limoen
  • een snuif nootmuskaat
  • 1 koffielepel mosterd
  • 6 sneetjes gekookte ham
  • 6 sneetjes Cobourg ham
  • 1 eierdooier

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water.

Giet de selderharten door een zeef en knijp het meeste vocht eruit, laat ze nadien even uitlekken.

Laat de boter voor de saus smelten in een pot en voeg de bloem eraan toe. Meng beide tot een stevige roux en giet de melk erbij. Breng de saus al roerend aan de kook en laat ¾ van de kaas erin oplossen. Breng de saus op smaak met peper, zout, nootmuskaat, een koffielepel mosterd en enkele druppels limoensap.

Verwijder de zwoerd van de plakjes ham. Leg een plakje gekookte ham op je plank en leg er een plakje gerookte ham bovenop. Leg er een selderhart op en kruid met peper en zout. Rol de selder in de ham en leg de rolletjes in een ovenschaal.

Giet de kaassaus over de rolletjes. Strooi de rest van de gemalen kaas over de kaassaus en schuif de ovenschaal in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 25 minuten.

Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn en voeg er de boter, een dooier en een scheut melk aan toe. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat en ga er met een pureestamper door tot je een smeuïge puree hebt.

Zet de grill nog even op om de ovenschotel extra te gratineren. Serveer de puree bij de selderharten met ham uit de oven.

Selderharten met ham en kaas