Vanillerisotto

Zeg niet zomaar rijstpap tegen vanillerisotto. Dit is een originele manier om een klassieke rijstpap net dat ietsje meer te geven. Jeroen baseert zich voor dit dessertje op de bereiding van een traditionele risotto. De bouillon wordt hier vervangen door zoete vanillemelk. Gebruik echte vanillestokjes, want daar kan geen alternatief tegenop, en hou de pot met rijst tijdens het garen zorgvuldig in de gaten. Achteraf zal je tafelgezelschap in de wolken (of de zevende hemel) zijn. Serveer naar keuze met een gouden lepeltje...

Ingrediënten

  • 400 g risottorijst
  • 75 g suiker
  • 8 dl melk
  • 2 dl room
  • 6 ei
  • 100 g boter
  • 2 vanillestokje
  • bruine suiker

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Vanillerisotto

Schenk de melk in een pot of een hoge pan.

Snij de vanillestokjes overlangs en schraap er met een mespunt de zaadjes uit. Voeg de vanillezaadjes én de lege peulen toe aan de melk. Voeg ook de suiker toe en breng de vanillemelk aan de kook. Tip: Je kan zelfgemaakte vanillesuiker gebruiken. Laat hiervoor de peulen van een paar vanillestokjes minstens enkele dagen smaak afgeven in een afgesloten pot suiker.

Zet een tweede pot op een zacht vuur en smelt hierin de boter. Weeg de rijst af en giet ze bij de gesmolten boter. Roer even om.

Giet de hete vanillemelk bij de rijst en laat de risotto garen op een zacht vuur.

Neem een mengschaal, breek de eieren en doe enkel de dooiers in de schaal. Het eiwit gebruik je niet.

Giet de room bij de dooiers en meng alles met de garde (liaison).

Controleer de rijstbereiding regelmatig en laat ze niet aanbranden! Zodra de rijst al de melk heeft opgenomen en de rijst gaar is, kan je de vanillerisotto afwerken.

Verwijder de peulen van de vanillestokjes uit de rijst en neem de pot met rijst van het vuur.

Schenk het mengsel van dooiers en room bij de rijst en roer alles degelijk om, maar met zorg.

Serveer de rijstrisotto warm met wat bruine suiker.

Of eet je hem liever koud? Schenk de risotto dan in individuele porties en laat die afkoelen. Serveer de koude risotto met een dun laagje bruine suiker erover en brand de suiker tot een laagje karamel, zoals bij een klassieke crème brûlée.

Vanillerisotto