De verschillende soorten varkensvlees

Spareribs, côte à l'os, varkenswangetjes of stoofvlees? Het varken geeft ons heel wat smakelijke stukken vlees waarmee je oneindig veel heerlijke gerechten kan klaarmaken. Op deze pagina vind je een overzicht van de meest verkochte stukken varkensvlees bij de slager én extra bereidingstips.

VRT

(Achter)ham

De (achter)ham van het varken kennen we in veel verschillende vormen: als gekookte, gerookte of gedroogde ham, als schnitzel in dunne plakjes of als een varkensgebraad in z'n geheel.

De bil van het varken is een heel elastische spier waardoor het vlees erg mals is, maar ook snel uitdroogt als je het te lang laat garen. 

Varkenshaasje

Deze supermalse filet uit de rug van het varken is een van de meest verfijnde stukjes varkensvlees die je in de toog bij de slager kan vinden. De rugspier bevat weinig bindweefsel en vet waardoor het heel mager en mals is. Een varkenshaasje braad je kort tot het rosé is.

Varkenskroon

De varkenskroon haalt de slager uit het lage ribstuk (uit de rug) van het varken. Dit 'kroonjuweel' is een puur, mager en sappig stuk vlees dat je makkelijk in z'n geheel op de barbecue of in de oven kan klaarmaken. Het extra laagje vet en het been aan dit stuk varkensvlees zorgen voor extra veel smaak. 

Mignonette 

Wanneer de slager het ontbeende ribstuk (carré) ontbeend, ontvliest en ontvet heeft, krijg je de 'mignon'. Deze ribstuk filet is mager en wordt in dunne sneden verkocht als mignonette.

 

Varkensribben

Ribbetjes zijn een klassieker op de barbecue. Je vindt ze in verschillende maten en soorten: spareribs, schouderribben en buikribben. Dit varkensvlees is mals en super smaakvol, zeker als je ze marineert of in bouillon laat garen.

Spiering(kotelet) of procureur

De spiering is een stuk uit de nek van het varken. Het vlees bevat veel vet waardoor het ook zeer sappig is, en dat komt de smaak alleen maar ten goede. Spiering kan je in hutsepot en stoofschotels gebruiken maar ook als kotelet klaarmaken.

Varkenshammetje

Het hammetje is een stuk smaakvol varkensvlees uit de schouder. Dit groot stuk vlees leent zich perfect tot stoofpotjes en hutsepot.

Varkensstoofvlees (fricassee)

Varkensstoofvlees komt uit de schouder of spiering van het varken. Het is supermals, zelfs malser dan rundsstoofvlees, en moet dus ook minder lang garen

Varkenswangetjes

De wangetjes van het varken zijn een goed alternatief voor stoofvlees en winnen steeds aan populariteit. Dit vlees wordt mals als boter wanneer je het traag en lang laat garen.

Buikspek

Licht gerookt en/of licht gezouten, buikspek van het varken heeft een vettige structuur en een onvergelijkbare smaak. Je kan het in sneden of in één stuk kopen en bereiden.

basiskennis Created with Sketch.

Basiskennis