Varkensspiering met spitskool en gebakken krieltjes

Spiering komt uit de nek van het varken. Het vlees is mooi doorregen met vet waardoor het veel smaak heeft. Serveer het met gebakken krieltjes, gestoofde kool en kropsla voor een topgerecht op een doordeweekse avond.

Ingrediënten

  • 600 g krielaardappelen
  • boter
  • 2 dikke plakken spek
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 0.5 spitskool
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 5 dl bouillon
  • 4 varkensspiering
  • 1 kropsla
  • 1 takje rozemarijn
  • grof zout
  • 4 eetlepel pickles

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Varkensspiering met spitskool en gebakken krieltjes

Was de krieltjes. Kook ze in de schil onder deksel gaar in gezouten water. Laat ze niet te gaar koken.

Smelt een klont boter in een hoge pan.

Snijd de zwoerd van het spek. Snijd het spek in reepjes en bak het in de boter.

Pel en snipper een sjalot. Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet met een mes. Doe de sjalot en de knoflook bij het spek.

Snijd de spitskool in stukken. Doe ze bij het spek. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Giet de bouillon over de groenten zodat ze half onder staan. Laat garen onder deksel.

 Kruid het vlees met peper en zout.

Smelt een klont boter in de pan. Bak het vlees aan beide kanten op een zacht vuur.

Giet de krieltjes af wanneer ze bijna gaar zijn.

Haal het deksel van de kool als ze bijna gaar is.

Maak de kropsla schoon en scheur hem in stukken.

Smelt een klont boter in een pan en bak de krieltjes. Snipper de rozemarijn en strooi over de gebakken krieltjes. Strooi een snuif grof zout over de aardappelen.

Stoof de kropsla kort met de spitskool. Breng eventueel op smaak met wat extra zout, peper en nootmuskaat.

Serveer de gebakken spieringen met spitskool en kropsla, gebakken krieltjes en een lepel pickles.

Varkensspiering met spitskool en gebakken krieltjes