Salade met rauwe ham en meloensalsa

‘Meloen met hesp’ is een klassieker op de kaart met voorgerechtjes. Het zoete van de meloen en het zoute van de ham vullen mekaar zo mooi aan, dat veel mensen dit gerechtje keer op keer met plezier bestellen of thuis zelf maken. Deze klassieker heeft Jeroen geïnspireerd om een rijke salade te bedenken. Een smaakbommetje waar je met een gerust hart een flinke portie kan van opeten. Het is een lichte lunch en in kleinere porties kan je er ook een voorgerechtje van maken.

Ingrediënten

  • 8 plak rauwe ham
  • 20 g walnoot
  • 10 radijs
  • 1 bussel waterkers
  • 4 kropslahart
  • 1 scheutje balsamicoazijn
  • 1 scheutje walnotenolie
  • peper
  • zout
  • 1 meloen
  • 1 chilipeper
  • 0.5 bussel basilicum
  • 0.5 limoen
  • 1 ui
  • 1 scheutje olijfolie
  • 50 g Parmezaanse kaas

Benodigdheden

  • een kaasrasp
  • een vel bakpapier of een siliconenmatje

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voor de salade

Spoel alle groenten in ruim water. Begin altijd met de ‘properste groenten’, zodat je het water kan gebruiken voor zoveel mogelijk van de gebruikte groenten.
Bij het spoelen van de kropslaharten, snij je het taaie ‘kontje’ eraf en pluk je de blaadjes los.
Spoel de waterkers voorzichtig. Het is een fragiele plant.
Verwijder het wortelpuntje en het loof van de radijzen. Snij ze in dunne rondjes.

Voor de meloensalsa

Neem een mengschaal om alle ingrediënten in samen te voegen.
Pel de rode ui, halveer de bol en snij de uihelften in flinterdunne halve ringen of piepkleine stukjes.
Snij de chilipeper overlangs en verwijder de zaadjes. Hak het pikante pepertje in de kleinst mogelijke stukjes. Te grote stukken van deze peper zijn niet smakelijk in de salsa.
Halveer de meloen en schep met een koffielepel de zaadjes eruit. Snij elke halve meloen in 4 gelijke parten. Snij dan de schil van deze halve maantjes meloen. Snij de stukken meloen tenslotte in dobbelsteentjes van ongeveer 1x1 cm.
Pluk de blaadjes basilicum, rol ze voorzichtig en luchtig samen tot een soort sigaar en snij er flinterdunne reepjes van. Gebruik een vlijmscherp mes.
Verzamel al de ingrediënten in de schaal, schenk er een scheutje olijfolie bij en het sap van de limoen. Meng alles tot een fijne meloensalsa.

Voor de krokante kaas

Rasp de Parmezaanse kaas.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Leg een vel bakpapier of een siliconenmatje op de bakplaat. Strooi hierop dunne ‘matjes’ van de geraspte kaas.
Laat de kaas smelten en bakken tot goudbruine ‘chips’. (Reken zo’n 8 à 10 minuten bakken.)
Laat de dunne kaaskoekjes nadien afkoelen.

Voor de afwerking

Neem een ruime mengschaal. Voeg er alle groenten in samen: de sla, de schijfjes radijs en de fijne takjes en blaadjes waterkers.
Schenk er een scheut walnotenolie over, en ook een beetje balsamico.
Kruid de sla naar smaak met wat peper van de molen en zout.
Schep de meloensalsa over de verzameling groentjes. Hak de walnoten, en voeg ze bij de sla.
Snij de sneetjes ham in twee en rol ze luchtig op. Schik de rolletjes of ‘roosjes’ ham over de salade.
Breek de afgekoelde kaaskoekjes in stukken en verdeel ze over de schaal.
Salade met rauwe ham en meloensalsa