Gelakt buikspek met pompoenstoemp en Belgische pickles

Jeroens grootvader at graag spek. Vooral het buikspek is lekker omdat het de ideale combinatie is van vet en vlees. Het vet geeft smaak en malsheid aan het vlees waardoor het smelt op je tong. Door het spek te lakken met honing, sojasaus en mosterd, krijgt het er extra diepte bij.Hij geeft er een eerder zoete stoemp van pompoen bij met als contrast een ferme lepel Belgische pickles. Een bord dagelijkse kost dat al je smaakpapillen aanspreekt.

Ingrediënten

  • 500 g aardappel
  • 1200 g pompoen
  • 4 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 blaadje laurier
  • 3 takje tijm
  • klontje boter
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 700 g buikspek
  • 1 eetlepel honing
  • 1.5 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel sojasaus
  • boter
  • peper
  • Belgische pickels

Benodigdheden

  • een grote stoofpot met dikke bodem
  • een houten lepel

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De pompoenstoemp

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Snijd de pompoen in stukken.

Pel de uien en snijd ze in halve ringen.

kookvraag Hoe kan je het best uien snijden?

Smelt een klont boter in een grote pan en stoof de uien tot ze zacht en goudbruin zijn. Doe er de laurier en de tijm bij.

Pel, kneus en plet de knoflook en doe hem bij de uien.

Doe de aardappelen en de pompoen in de pan en giet er een scheutje water bij. Laat garen onder deksel op een zacht vuur.

Gelakt buikspek

Meng de honing met de mosterd en de sojasaus tot ‘lak’.
Snijd het buikspek in grote stukken en kruid met peper.
Verhit een klont boter in een pan en bak het spek krokant aan beide kanten.
Bestrijk elk stuk spek aan beide kanten met ongeveer 1 eetlepel ‘lak’. Let op dat het vlees niet verbrandt. Zet het vuur zachter en haal de pan eventueel even van het vuur.

Afwerken en serveren

Neem de aardappelen met pompoen van het vuur. Het vocht moet grotendeels verdampt zijn.
Haal de laurier en de tijm uit de pan.
Roer de groenten met een houten lepel tot stoemp en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
TIP: Door de stoemp op deze manier te bereiden, heb je in principe geen boter nodig om hem smeuïg te maken. Je mag er natuurlijk boter bij doen om de stoemp rijker te maken.
Serveer het gelakte buikspek met pompoenstoemp en een stevige lepel Belgische pickles.
Gelakt buikspek met pompoenstoemp en Belgische pickles