Hammetje in mosterdsaus met bloemkool en aardappelen

Niet onder de indruk van de Duitse keuken? Wacht tot je van deze specialiteit hebt geproefd. Jeroen maakt Schweinehaxe of varkensschenkels die hij eerst gaart in verse groentebouillon en nadien roostert in de oven. Duitse én Dagelijkse kost in al zijn glorie.

Ingrediënten

  • 3 liter water
  • 1 stengel prei
  • 3 wortel
  • 2 ajuin
  • 1 bussel peterselie
  • 3 stengels selder
  • 4 takjes tijm
  • 4 blaadjes laurier
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 kruidnagels
  • 15 zwarte peperbolletjes
  • een snuif zout
  • 2 varkenshammetje
  • olijfolie
  • honing
  • boter
  • 1 sjalot
  • 2 eetlepel bloem
  • 5 dl bouillon
  • 2 eetlepel scherpe mosterd
  • 1 eetlepel graanmosterd
  • een scheutje room
  • peper
  • zout
  • 0.5 bloemkool
  • 800 g aardappel
  • 1 bakje tuinkers

Benodigdheden

  • een braadslede
  • een garde
  • een zeef

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De bouillon

Was alle groenten grondig zodat aarde of zand verdwijnen. Giet water in een soepketel en breng het aan de kook op een matig vuur.

Snijd de prei en de wortelen grof.

Pel de uien en snijd ze in grote stukken.

Snijd de steeltjes van de peterselie. Verwijder de blaadjes van de selderstengels. (Het zijn de peterseliestelen en selderblaadjes die we nodig hebben voor de bouillon.)

Doe de groenten samen met alle andere smaakmakers in de pot met kokend water.

Voeg ook de varkenshammetjes toe. Laat de bouillon 1,5 uur trekken.

De hammetjes

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Vis de hammetjes voorzichtig uit de bouillon en leg ze in de braadslede.

Besprenkel met honing en olijfolie. Rooster de hammetjes gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven.

De mosterdsaus

Smelt een klont boter in een steelpannetje.

Pel de sjalot en snipper ze fijn. Stoof de sjalotsnippers aan in de boter.

Voeg de bloem toe en laat meestoven.

Zeef de bouillon en giet een deel bij de sjalot. (De rest van de bouillon kan je invriezen voor toekomstige bereidingen.)

Doe er de mosterd bij, en een scheutje room. Roer met een garde en laat binden tot saus.

Kruid met peper en zout.

Afwerken en serveren

Maak de bloemkool schoon. Snijd het groene loof eraf en verdeel de kool in roosjes.

Kook de aardappelen gaar in gezouten water. Doe de roosjes bloemkool er de laatste minuten bij en kook ze beetgaar.

Haal de hammetjes uit de oven.

Giet de aardappelen en de bloemkool af.

Serveer de hammetjes met gekookte patatjes, bloemkool en mosterdsaus. Werk af met wat frisse tuinkers.

Hammetje in mosterdsaus met bloemkool en aardappelen