Een gelakt stukje varkensgebraad met nasi goreng

Voor dit gerecht haalt Jeroen zijn inspiratie bij twee gerechten die hij ooit maakte voor Plat Préféré: de glazed ham van Johnny Cash en de nasi goreng van Toon Hermans. De ham vervangt hij door een stuk varkensgebraad dat aan het spit geroosterd wordt op de barbecue. Het vlees wordt daarbij regelmatig ingewreven met een zoete maar pittige glaze die voor een lekker krokante laag zorgt.

Ingrediënten

  • 1 kg varkensgebraad
  • 3 eetlepel teriyakisaus
  • 4 eetlepel ahornsiroop
  • 1.5 eetlepel bruine suiker
  • 1.5 eetlepel kristalsuiker
  • 3 eetlepel mosterd
  • 1.5 eetlepel vijfkruidenmengeling
  • 2 koffielepel cayennepeper
  • 1 koffielepel nootmuskaat
  • 2 builtje basmatirijst
  • 0.25 Chinese kool
  • 300 g diepvrieserwten
  • 1 ui
  • 30 g gember
  • 2 teentje knoflook
  • 4 ei
  • 1.5 koffielepel trassie
  • 2 koffielepel sambal
  • 0 arachideolie
  • 0 koriander
  • 0 krokante uitjes

Benodigdheden

  • een barbecue
  • een spies
  • een keukenpenseel
  • een wok

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Laat de barbecue opwarmen tot 250 °C.

tip
Je kunt het vlees ook in de oven klaarmaken op een draaispies.

Het kan ook gebakken worden op het barbecuerooster, op voorwaarde dat er geen directe hitte onder het gebraad zit. Schuif de kolen wat aan de kant om het vlees te roosteren.

Haal het varkensgebraad uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.

Gelakt varkensgebraad

Meng de teriyakisaus met ahornsiroop, mosterd, bruine en witte suiker. Kruid met vijfkruidenpoeder, cayennepeper en nootmuskaat.

tip
Vijfkruidenpoeder is een mengeling van steranijs, venkelzaad, kruidnagel, szechuanpeper en kaneel. Het geeft veel smaak aan de glaze, maar je hoeft niet bang te zijn dat het vlees er te sterk naar zal smaken.

Kerf de speklaag van het varkensgebraad in met een ruitpatroon. Steek een spies door het gebraad.

Hang het gebraad boven een hete barbecue. Bestrijk het helemaal met de ‘glaze’.

Sluit het deksel en laat het gebraad ronddraaien.

Laat het gebraad ongeveer 1 uur bakken en wrijf het elke 15 minuten helemaal in met ‘glaze’.

De nasi goreng

Kook de rijst gaar in gezouten water. Laat de builtjes uitlekken.

Pel en snipper de ui. Schil en rasp de gember. Pel de knoflook, hak hem fijn en plet met een mes.

Verhit een flinke scheut olie in de wok en bak de uien. Doe er de gember en knoflook bij.

Doe de trassie en de sambal bij de uien en laat mee bakken.

tip
Trassie is een typisch ingrediënt voor nasi goreng, maar ruikt heel sterk. Zorg dat je het goed verpakt voor je het weer in de koelkast zet.

Klop de eieren los in een kom. Duw de uien naar de zijkant van de wok en giet de eieren in het midden. Laat even garen en roer los.

Snipper de Chinese kool en laat ze even mee garen.

Doe de rijst in de wok en bak mee.

Roer ten slotte de erwtjes door de rijst.

Afwerken en serveren

Haal het vlees van de grill en laat even rusten.
Snijd het gebraad in dunne plakken en serveer met nasi goreng. Werk af met gesnipperde koriander en krokante uitjes.
Een gelakt stukje varkensgebraad met nasi goreng