De varkenskroon heeft op korte tijd flink aan populariteit gewonnen. Dit stuk vlees bestaat eigenlijk uit een rijtje koteletten op het been, die elegant versneden worden zoals de traditionele lamskroon. Jeroen is verzot op kotelet, dus zo'n stevige kroon staat al wel eens op het menu.
De gratin van aardappelen en knolselder is de ideale garnituur voor een feestmaal. Bovendien kan je deze ook op voorhand voorbereiden, zodat je er kort voor het diner geen werk meer aan hebt. Hou wel rekening met een lange gaartijd voor zo’n schaal vol gratin.
Voor de bereidingstijd:-de gratin: 180 minuten (inclusief min. 2u garen)-de varkenskroon: 25 min. per kilo vlees + rusttijd
Ingrediënten
- 1 kg aardappel
- 0.5 knolselder
- 2 teentje look
- 3 blaadje laurier
- 3 takje tijm
- 1 rozemarijn
- 300 g kaas
- 6 dl melk
- 6 dl room
- nootmuskaat
- peper
- zout
- boter
- 1 kg varkenskroon
- 2 ui
- tijm
- 3 blaadje laurier
- rozemarijn
- 2 eetlepel bloem
- boter
- 2 dl rode wijn
- peper
- zout
Benodigdheden
- een ovenvaste stoof- of kookpot
- een mandoline of een Chinese mandoline
- een zeef
Bereiding
Voorbereiding
De gratin bereiden
Schenk de room en de melk in een pot en breng het mengsel tegen het kookpunt op een matig vuur.
Pel de tenen look en doe ze bij de melk met room.
Voeg ook de kruiden toe: blaadjes laurier, takjes tijm en een gebroken tak rozemarijn.
Dit ‘infuus’ mag je ‘wat overdreven’ kruiden met geraspte nootmuskaat, peper van de molen en zout. De kruiding moet immers voldoende zijn om later de volledige gratinschotel smaak te geven.
Laat de melk met room al de kruidenaroma’s absorberen. Bereid intussen de aardappel- en knolselderschijfjes voor.
Schil het stuk knolselder dat je nodig hebt. Schil ook de vastkokende aardappelen.
Snij de aardappelen en de knolselder in plakjes van enkele millimeters dik. Gebruik hiervoor een traditionele mandoline of een eenvoudige Chinese mandoline.
Neem een ruime ovenschaal en smeer de binnenzijde in met een beetje boter.
Verwarm de oven voor tot 180°C.
Vul de schotel en werk daarbij in laagjes. Schik eerst dakpansgewijs een laagje aardappel op de bodem van de schaal. Schik daarover een laagje knolseler. Strooi hierop een bescheiden hoeveelheid gemalen emmentaler. Herhaal deze stappen tot de hele schotel gevuld is: schijfjes aardappel, plakjes knolselder, wat gemalen kaas. Doe het zorgvuldig voor een geslaagd resultaat.
Helemaal bovenop de gevulde gratinschotel strooi je een royale laag gemalen kaas.
Zeef het kruidige mengsel van melk en room. Schenk het over de gratin en laat het vocht in alle hoekjes en kantjes vloeien.
Schuif de gratin in de hete oven van 180°C. Reken ongeveer 2 tot 2.30 uur om de schotel te garen. Let wel: Dit is afhankelijk van de dikte van de schijfjes aardappel en knolselder, én van de gekozen hoeveelheid. Controleer dus regelmatig het resultaat door in de gratin te prikken.