Aardpeer klaarmaken? Dat doe je zo
De schil van aardpeer is eetbaar. Je hoeft de knol dus niet te schillen, en dat is geen overbodige luxe als je de grillige vorm van deze knol bekijkt die erg vergelijkbaar is met een gemberknol. Maak je een puree of een crème van aardpeer? Dan is schillen wel aan te raden.
De bereidingsmogelijkheden met aardpeer zijn eindeloos. Je kan de groente rauw eten of warm serveren door te stoven, koken, bakken, roosteren of pureren. Jeroen maakt ook regelmatig soep van aardpeer.
- Rauw: rauwe aardpeer bereid je zoals wortels. Snijd de knol in dunne schijfjes of rasp de groente fijn en combineer met andere wintergroenten in een lekkere salade.
- Koken: een aardpeer beetgaar koken is niet moeilijk. Voor een kleine knol of stukjes aardpeer reken je vijf minuten koken. Kook je grotere stukken of een volledige aardpeer die wat groter is, reken dan 10 minuten. Hoe dan ook, een goede test is om af en toe in de groente te prikken. Check of de groente zacht is, maar niet volledig plat gekookt.
- Stoven: om aardpeer te stoven snijd je de knollen eerst in blokjes of schijfjes. Leg ze in een pan op laag vuur en voeg eventueel een deciliter groentebouillon of water toe. Na een kwartier is de groente gaar.
- Bakken: bak blokjes of schijfjes aardpeer aan in hete boter gedurende 15 minuten.
- Roosteren in de oven: schuif de stukken aardpeer met wat kruiden in een oven op 180 °C gedurende 30 tot 45 minuten, en schep halverwege om.