Aardpeersoep met gnocchi en basilicumpesto

Een winterse soep van aardpeer en prei gecombineerd met enkele kussentjes gnocchi en afgewerkt met handgemaakte pesto. Aardpeer die overschiet kan je altijd bewaren op water in de koelkast en later opbakken voor een volgende maaltijd!

Ingrediënten

  • 3 liter groentebouillon
  • 1 kg aardpeer
  • 1 klont boter
  • 2 ajuin
  • 2 stengel selder
  • 2 stengels prei
  • 3 teentje look
  • 2 aardappel
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • 2 laurierblaadje
  • peper
  • zout
  • 200 g gnocchi
  • 40 g pijnboompit
  • 1 bussel basilicum
  • 60 g Parmezaanse kaas
  • 1 teentje look
  • 2 dl olijfolie
  • 0.5 citroen
  • peper
  • zout
  • peper
  • zout

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Aardpeersoep

Zet de groentebouillon op het vuur en laat koken.

Schil de aardperen en snij ze in stukken. Leg ze in een kom met water.

Zet een grote kookpot op het vuur en laat er een flinke klont boter in smelten.

Pel de uien en snijd ze grof. Was de selder en snijd ook deze grof. Laat de groenten stoven in de boter.

Spoel de prei onder koud water, snijd in grove stukken en voeg toe aan de uien. Snijd ook de aardpeer in grove stukken en laat meestoven.

Pel de teentjes look en voeg in hun geheel toe aan de groenten. Doe er tenslotte nog twee aardappelen bij in grove stukken.

Laat de groenten even stoven en blus het geheel met groentenbouillon. Breng het geheel aan de kook.

Maak een kruidentuiltje van de tijm, de laurier en rozemarijn en doe bij de soep. Kruid met peper en zout.

Laat de soep minstens 3 kwartier koken, tot alle groenten gaar en zacht zijn.

Pesto

Laat de gnocchi koken in een pot met water tot ze komen bovendrijven. Laat dan nog 2 tot 3 minuten verder koken. Giet de kussentjes daarna af.

Kleur de pijnboompitjes in een hete pan met olie en laat ze even afkoelen.

Doe de olijfolie in een kommetje en voeg er de blaadjes basilicum aan toe. Pel en plet het teentje look en hak de afgekoelde pijnboompitjes fijn. Voeg ze toe aan de olijfolie. Doe er de parmezaan fijngesneden bij.

Werk de pesto af met het sap van een halve citroen en kruid het geheel met peper en zout.

Afwerking

Haal de tijm, de laurier en de takjes rozemarijn uit de soep en zet er de mixer in. Mix de soep glad en kruid bij met peper en zout. 

Schep een lepel soep uit in een kommetje. Serveer met wat zelfgemaakte pesto en enkele kussentjes gnocchi.

Aardpeersoep met gnocchi en basilicumpesto