Kippenbouten in rode wijn met aardpeer en waterkers

Jeroen maakt een eigen versie van de typisch Franse coq-au-vin. De kippenbouten worden gegaard in rode wijn met spekjes en champignons. Hij geeft er gebakken aardpeer en waterkers bij voor een echte feestmaaltijd.

Ingrediënten

  • boter
  • 4 kippenbout
  • peper
  • zout
  • 200 g spek
  • 250 g champignon
  • 2 ajuin
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepel bloem
  • 75 cl rode wijn
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • enkele takjes rozemarijn
  • 1 steranijs
  • 1 eetlepel confituur
  • 2 kruidnagels
  • 600 g aardpeer
  • een partje citroen
  • 1 bussel waterkers
  • olijfolie
  • vijgenazijn

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 160 °C op hetelucht.

Smelt een klont boter in een grote kookpot (cocotte).

Kruid de kippenbouten met peper en zout. Kleur ze rondom in de boter.

Snijd het spek in reepjes.

Haal de kippenbouten uit de kookpot. Bak het spek in dezelfde vetstof.

Maak de champignons schoon en halveer ze. Bak ze met het spek.

Pel en snipper de uien. Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet met een mes.

Stoof de uien en de knoflookpulp met de champignons. Strooi er de bloem over. Laat even mee bakken.

Giet er de wijn bij. Laat even inkoken.

Leg de kippenbouten weer in de kookpot.

Bind de tijm, laurier en rozemarijn samen met keukentouw. Leg het bouquet garni in de kookpot. Doe er de confituur, de steranijs en de kruidnagels bij. Kruid met flink wat peper en zout.

Zet een deksel op de kookpot en laat minstens 1 uur garen in de voorverwarmde oven.

Schil intussen de aardperen en kook ze gaar in lichtgezouten water. Giet af.

Smelt een klont boter in een pan. Bak de aardperen. Breng ze op smaak met citroensap, peper en zout.

Maak de waterkers schoon. Breng op smaak met peper, zout, vijgenazijn en olijfolie.

Proef de saus. Voeg er eventueel nog een scheutje vijgenazijn aan toe.

Serveer de kippenbouten met saus, waterkerssalade en gebakken aardperen.

Kippenbouten in rode wijn met aardpeer en waterkers