Moussaka met aardpeer

Een Griekse topper met een vegetarische twist. Jeroen gebruikt in dit klassieke ovengerecht niet alleen aubergines en courgettes, maar ook oesterzwammen en aardperen. Die laatste zien er niet bijzonder aantrekkelijk uit, maar ze hebben een onovertroffen smaak en zijn ontzettend gezond.

Ingrediënten

  • 2 courgette
  • 2 aubergine
  • 2 wortel
  • 150 g oesterzwam
  • 400 g aardpeer
  • 500 g aardappel
  • 200 g geitenkaas
  • 4 sjalot
  • 2 teentje knoflook
  • scheutje witte wijn
  • 7 dl melk
  • 680 g tomatenpulp
  • 140 g tomatenpuree
  • 40 g bloem
  • 1 eetlepel Harissa
  • 1 citroen
  • 2 koffielepel komijnpoeder
  • 2 koffielepel paprikapoeder
  • 2 koffielepel tijm
  • 2 blaadje laurier
  • 1 takje rozemarijn
  • olijfolie
  • boter
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een bakplaat
  • een ovenschaal

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De moussaka

Snijd de aubergines en courgettes in dunne plakken en leg ze op een bakplaat of in een grote ovenschaal. Bestrooi royaal met zout en zet opzij.

Snipper en pel de sjalotten en de knoflook. Plet de look met een mes. Schil de wortelen en snijd ze in blokjes. Maak de oesterzwammen schoon en snijd ze in stukken.

Verhit een scheut olijfolie in een kookpot en stoof de sjalotten en de knoflook.

Voeg de wortelen toe en laat even stoven. Doe er dan de oesterzwammen bij.

Schil de aardperen, snijd ze in stukken en doe ze bij de groenten. Voeg er tomatenpuree en harissa aan toe en laat mee bakken. Kruid met komijn, paprikapoeder, tijm, laurier en rozemarijn

Blus met een scheut witte wijn.

Giet de tomatenpulp bij de groenten. Zet een deksel op de pan en laat op een zacht vuur pruttelen tot een dikke tomatensaus.

Spoel de courgettes en aubergines onder koud stromend water en dep ze droog. Besprenkel de plakken met olijfolie.

Laat een grillpan heel heet worden en grill de aubergines en courgettes aan beide kanten.

Smelt 30 g boter en doe er 40 g bloem bij. Laat de roux even drogen op het vuur. Giet er een scheut melk bij en roer glad.

Voeg de rest van de melk toe en blijf roeren tot het een gebonden saus wordt. Kruid met peper, zout en het sap van ½ citroen.

Verwarm de oven voor tot 175 °C

Schil de aardappelen. Snijd ze met een mandoline in dunne plakken van ongeveer 3 mm.

Vet een grote ovenschaal in met olijfolie en leg er een laag aardappelplakken in. Laat ze zeker niet te veel overlappen want dan worden ze niet gaar. Kruid de aardappelen met peper en zout en lepel er een beetje bechamelsaus over.

Rasp een beetje geitenkaas over de aardappelen.

Ga verder met een laag courgettes en een laag tomatensaus. Leg er een laag aardappelen over en kruid met peper en zout. Rasp er weer wat geitenkaas over.

Ga verder met aubergines en tomatensaus. Maak lagen tot alle ingrediënten zijn opgebruikt.

Eindig met het laatste deel bechamelsaus en rasp er de rest van de kaas over.

Bak 1 uur in de oven tot de moussaka gaar is. Controleer door er met een satéstokje in te prikken.

Moussaka met aardpeer