6 x gezonde wintergroenten

Wintergroenten saai? Het aanbod in het groenteschap is verrassend gevarieerd tijdens het koudste seizoen van het jaar. Ontdek welke gezonde groenten tijdens de wintermaanden op hun best zijn en verwerk ze in een portie heerlijk comfortfood.

Aardpeer

Aardpeer (ook wel topinamboer) is een grillige, kleine knol met een milde, lichtzoete smaak. Het is de ideale groente om tijdens de wintermaanden wat afwisseling in je menu te brengen. Toch laten veel mensen ze vaak links liggen, omdat ze misschien niet goed weten wat ze ermee moeten aanvangen in de keuken. Jeroen maakt er geregeld soep en stoemp mee, maar hij liet de groente ook al schitteren in een zalige moussaka!

Rammenas

Een rammenas is een radijsachtige groente die best pittig smaakt. Witte rammenas staat ook wel bekend als daikon. Deze is eetbaar met schil. Er bestaat ook een variant met zwarte schil. Deze passeert best wel eerst langs de dunschiller alvorens je hem gaat bereiden. Door fijngesneden rammenas in ijswater te leggen, wordt de groente lekker krokant. Ideaal voor in een frisse salade! Maak je deze wintergroente liever warm klaar? Jeroen bereid ze vaak zoals raapjes: gestoofd in blokjes, geglaceerd of in een hutsepot. Je kunt rammenas ook mee roosteren met andere harde groenten, zoals wortelen en pastinaak. 

Rode biet

Nog een wintergroente die fervente voor- én tegenstanders kent. Jeroen is alvast grote fan van rode biet. Als kind kreeg hij vaak rodebietenpuree voorgeschoteld. De zoete, aardse smaak van deze groente past ook goed in winterse ovenschotels en groentetaarten. De meest toegankelijke manier om rode biet klaar te maken thuis is door gekookte blokjes rode biet in een salade te verwerken. In combinatie met zachte geitenkaas scoort deze groente altijd. 

Spruiten

Spruitjes zijn vaak voer voor discussie aan de keukentafel. Sommigen gruwelen ervan, anderen krijgen er spontaan water van in de mond. Als de krachtige koolsmaak je niet bevalt, probeer dan eens kleinere spruitjes klaar te maken. Die hebben een zachtere, nootachtige smaak. Veel hangt ook af van je bereiding. Spruitjes lekker klaarmaken is eigenlijk niet moeilijk. Je kan ze bijvoorbeeld wokken of (roer)bakken met spekjes, of serveer ze eens met een heerlijke kaassaus. Wedden dat er plots meer spruitjesfans aan tafel zitten?

Zoete aardappel

We hoeven je niet meer te vertellen dat zoete aardappel of bataat een lekker zoete smaak heeft. Wat je misschien nog niet wist is dat zoete aardappel eigenlijk geen aardappel maar wel een groente is. Je kan er net zo veelzijdig mee koken als met een klassieke patat, maar qua textuur en bereiding heeft zoete aardappel eigenlijk veel meer weg van een pompoen dan van een aardappel. Jeroen stooft de groente meestal, maar ook in stoofpotje of een (vegetarische) curry is zoete aardappel een echte meerwaarde. Verder kan je zoete aardappel roosteren, vullen, frituren, poffen (in de schil), bakken, pureren, … Zoete aardappel combineert goed met vlees en gevogelte.


Champignons

Champignons stellen nooit teleur. Het leuke aan de winter is dat het aanbod paddenstoelen erg uitgebreid is. Van Parijse champignons tot shiitakes, ontdek de belangrijkste verschillen qua smaak, textuur en bereiding in dit eerder verschenen artikel uit ons Kookmagazine.

Nog meer lekkere groenten

In de herfst vind je heerlijke knollen, wortels en kolen in overvloed die je niet snel zal vergeten eens je de smaak te pakken hebt., Pastinaak, knolselder, schorseneren, boerenkool (ook wel winterkool of krulkool) zijn het proberen waard. Lees hier hoe je ze lekker klaarmaakt.
devierseizoenen Created with Sketch.

De 4 seizoenen