Kastanje-aardpeersoep en een toast met duxelle

Een gezonde soep met aardpeer en gekonfijte kastanjes wordt een volwaardige maaltijd als je er een toast met duxelle bij serveert.

Ingrediënten

  • 3 liter bouillon
  • 0 boter
  • 2 ajuin
  • 4 stengels selder
  • 1 stronk prei
  • 400 g kastanje
  • 400 g aardpeer
  • 0 tijm
  • 0 laurier
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 0 boter
  • 1 ajuin
  • 1 teen knoflook
  • 500 g champignon
  • 2 takjes rozemarijn
  • 0 een scheutje rode porto
  • 0 een scheutje balsamicoazijn
  • 1 bussel peterselie
  • 1 roggebrood
  • 0 een scheut room
  • 1 koffielepel mosterd

Benodigdheden

  • een elektrische staafmixer
  • een hakmolen met S-vormig mes

Partners

Bereiding

De soep

Verwarm de bouillon. Een recept om zelf een ketel bouillon te maken vind je hierSmelt een klont boter in een soepketel.

Pel de uien en snijd ze grof. Stoof in de boter.

Maak de selder en de prei schoon en snijd ze in stukken. Doe de selder en de prei bij de uien.

Doe er de gekonfijte kastanjes bij.

Schil de aardperen en snijd ze in stukken. Stoof ze mee aan.

Bevochtig de groenten met de warme bouillon. 

Bind de tijm en laurier samen tot een bouquet garni. Leg het in de soepketel en kruid met peper en zout.

Zet een deksel schuin op de soepketel en laat de groenten op een matig vuur garen.

De toast met duxelle

Smelt een klont boter in een pan.

Pel en snipper de ui. Stoof in de boter.

Pel en snipper de knoflook. Plet met een mes en stoof ook in de boter.

Borstel de champignons schoon en snijd ze in stukjes. Doe ze bij de uien en stoof mee.

Rits de blaadjes van de rozemarijn en snijd ze fijn. Doe ze bij de champignons. 

Voeg er een scheutje port aan toe.

Laat de champignons garen onder deksel. 

Haal het deksel weg zodat het vocht kan verdampen.

Mix de duxelle in de hakmolen met een scheutje balsamico. Breng op smaak met peper en zout.

Snipper de peterselie.

Snijd toasten van het roggebrood. Rooster ze in de broodrooster.

Haal het kruidentuiltje uit de soep en mix ze. Voeg er (eventueel) een flinke scheut room en wat mosterd aan toe. Breng eventueel op smaak met peper en zout.

Smeer duxelle op de toast. Bestrooi rijkelijk met gesnipperde peterselie.

Serveer de soep met de toast.

Kastanje-aardpeersoep en een toast met duxelle