Koken zonder vuur: deze rauwe bereidingen zijn een koud kunstje

Lekker eten klaarmaken zonder de oven of het fornuis ook maar een keer te gebruiken? Probeer deze rauwe en koude bereidingen eens.

Koud is goud

Sommige gerechten zijn bedoeld om (ijs)koud te eten. Denk aan gazpacho, tartaar, sashimi, ceviche of carpaccio. Dit soort bereidingen zijn ideaal als licht voorgerecht of zomerse maaltijd waarin de frisse smaken van de (bijna) onbewerkte ingrediënten helemaal tot hun recht komen.

  • Gazpacho is een Spaanse koude soep op basis van rauwe groenten, meestal tomaat, en kruiden. Dit type soep wordt niet heet maar wel ijskoud gegeten.

 

  • Tartaar of steak tartaar is een rauwe vleesbereiding op basis van fijngesneden biefstuk die gemengd wordt met ei, zout, peper, uit, kappertjes en een saus zoals mayonaise en/of worcestersaus. Tartaar kan je als broodbeleg maar ook als voorgerecht of hoofdgerecht met frietjes eten. Zelf eens maken? Volg dit stappenplan.

 

  • Sashimi is een Japanse maaltijd die bestaat uit verse, rauwe vis en schelpdieren die in dunne plakjes geserveerd worden samen met smaakmakers zoals sojasaus, wasabi, gember, daikon en nori (zeewier).

 

  • Ceviche is een bereiding met rauwe vis die heel populair is in het Spaanstalige deel van Latijns-Amerika. De rauwe vis neemt de smaken op van een marinade op basis van limoen- of citroensap. De gemarineerde vis wordt daarna geserveerd met ui, chilipeper, peper en zout en eventueel zoete aardappel, avocado, maïs en sla.

 

  • Carpaccio is een klassiek Italiaans voorgerecht waarbij dungesneden rauwe runderlende samen met een dressing van mayonaise, citroensap, worcestersaus, melk, zout en peper wordt opgediend. Creatieve chefs maken varianten op de originele rundscarpaccio met rauwe tonijn, zalm of kalfsbiefstuk.

 

Probeer het zelf:

Marineren

Bepaalde koude gerechten zoals ceviche moet je enkele minuten tot dagen laten trekken in een mengeling of marinade van zure vloeistoffen en smaakmakers zoals azijn, citroensap of sojasaus. Marineren is dan ook een populaire techniek om rauwe ingrediënten zoals vlees, vis en groenten een andere textuur en smaak te geven.

 

Probeer het zelf:

No bake taarten

Een taart maken zonder oven? Dat kan! No bake taarten zijn tegenwoordig helemaal in. Denk aan cheesecake of een laagjestaart met plattekaas. Als bodem kan je fijngemalen zandkoekjes mengen met boter, of noten en dadels fijnmalen, mengen met honing en kokosolie, en de bodem daarna laten uitharden in de koelkast tot hij krokant is. Ook gelatine komt van pas als je begint aan een no bake taart. Verwerk ze in de vulling en laat opstijven voor een taart die niet inzakt.

 

Probeer het zelf:

culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie