Verliefde kerels, Jeroen heeft aan jullie gedacht. Wil je je vlam verschalken of je vriendin of vrouw verrassen, probeer dan vooral deze tiramisutaart. Al hoeft vrouwelijk Vlaanderen zich natuurlijk niet in te houden om dit receptje zelf ook eens uit te proberen. Er komt helemaal geen oven aan te pas en met een beetje geluk levert het jullie toch veel warme momenten op. Gelukkige Valentijn!
Ingrediënten
- 6 blaadje gelatine
- 75 g boter
- 1 kopje koffie
- 1 scheutje amaretto
- 200 g Bastognekoekje
- 1 pakje boudoir
- 25 cl room
- 125 g suiker
- 500 g mascarpone
- cacaopoeder
Benodigdheden
- een bakblik (springvorm) met hoge rand (diameter ca. 22-24c)
- wat bakpapier
- een blender (of staafmixer)
- een keukenmachine
Bereiding
Vooraf
Week de gelatineblaadjes in een potje met koud water.
De taartbodem
Smelt de boter in een pannetje op een laag vuur. (Laat de boter niet kleuren!)
Neem een tweede pannetje, giet daarin de sterke koffie en breng deze aan de kook. Voeg er (naar smaak) een scheut amarettolikeur bij.
Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in de warme koffie. Roer het mengsel goed om, en laat het vervolgens afkoelen (niet in de koelkast).
Gooi de Bastognekoekjes in de mengbeker van de blender en maal de koekjes fijn.
Giet de gesmolten boter bij de gemalen koekjes en mix nog kort.
Neem de springvorm erbij en een vel bakpapier. Bedek de onderkant van het bakblik met een rond vel van het papier. (Je kan de ronde vorm uitknippen, of kijk even naar Jeroens trucje in de video.)
Schep de gemalen Bastognekoekjes met boter in het bakblik. Verdeel het kruimelige mengsel over het hele oppervlak en druk het goed aan. Zo krijg je een gelijkmatige stevige taartbodem.
Open het pak lange vingers (boudoirs) en snij de koekjes in twee gelijke helften.
Schenk een beetje amaretto in een schaaltje. Dep elke halve lange vinger met de ongesuikerde kant in de amaretto en bezet de binnenrand van de taartvorm rondom rond met rechtopstaande (halve) lange vingers. Zorg ervoor dat telkens de gesuikerde zijde van het koekje tegen de rand staat. Zet de koekjes stevig vast op de taartbodem.
Zet het bakblik in de koelkast.