Gemarineerde zalm met sobanoedels

Jeroen bereidt een heerlijk lichte maaltijd klaar met gemarineerde zalm en een salade van sobanoedels met krokante groenten. Door de zalm in blokjes te snijden en hem te mengen met soja (zout), suiker (zoet) en limoen- of yuzusap (zuur), moet hij niet lang marineren. De groenten voor de salade maak je extra krokant door ze even in ijswater te leggen.

Ingrediënten

  • 400 g zalmfilet
  • 2 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 bolletje wasabi
  • 1 eetlepel yuzu
  • 200 g sobanoedels
  • 0.5 daikon
  • 0.5 komkommer
  • 1 bussel lente-uitje
  • 3 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel gember
  • 1 bolletje wasabi
  • 2 eetlepel yuzu
  • scheutje rijstazijn
  • scheutje sesamolie

Benodigdheden

  • Mandoline of rasp

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De gemarineerde zalm

Verwijder het vel van de zalmfilet en snijd de vis in repen en dan in blokjes.

Doe de vis in een kom en sprenkel er sojasaus over.

Voeg er bruine suiker, sesamolie, wasabi en yuzu aan toe en roer goed om.

tip Yuzu is citrusvrucht uit Japan met een heel bijzondere smaak. Je vindt het sap bij de speciaalzaak.

Laat de zalm marineren in de koelkast.

Sobanoedels

Breng water aan de kook en laat de sobanoedels 4 minuten garen. Giet af en spoel onder koud stromend water om de garing te stoppen. Laat uitlekken.

Vul een kom met water en ijsblokjes.

Schil de daikon en snijd hem met de mandoline of rasp in dunne plakken. Snijd de plakken vervolgens in heel fijne reepjes (julienne). Leg de daikonjulienne in het ijswater.

Verwijder de zaadlijsten van de komkommer en snijd hem in heel fijne reepjes. Leg de komkommerjulienne ook in het ijswater. Snij ook de lente-uitjes fijn.

Meng een flinke scheut zoete sojasaus met opgelegde gember, een klein beetje van het vocht van de opgelegde gember, een toefje wasabi, wat yuzu of limoensap, een scheutje rijstazijn en wat sesamolie.

Haal de groenten uit het ijswater en laat ze even uitlekken op een schone keukenhanddoek.

Meng de groenten met de sobanoedels en roer er een deel van de vinaigrette door.

Afwerken en serveren

Verdeel de noedels met groenten over borden en leg er stukjes gemarineerde zalm bij.
Geef er wat extra vinaigrette bij.
Gemarineerde zalm met sobanoedels