Groene gazpacho met komkommerravioli

De traditionele gazpacho moet niemand nog leren kennen. Deze Spaanse koude soep werd ondertussen wereldberoemd. Jeroen heeft een eigen versie en die is groen van kleur. Hij serveert ze met fantasierijke pakketjes van komkommer, gevuld met mousse van feta. Inderdaad, de Grieken doen ook mee.

Ingrediënten

  • 1 paprika
  • 250 g feta
  • 200 g yoghurt
  • 2 dl room
  • 1 blaadje gelatine
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 2 komkommer
  • 1 paprika
  • 1 chilipeper
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 0 peterselie
  • 0 munt
  • 6 dl groentebouillon
  • 0.5 dl olijfolie
  • 0 witte wijnazijn
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een blender
  • een keukenmachine met hakmolen
  • een grote zeef
  • een mandoline of eenvoudige ‘Chinese mandoline’

Partners

Bereiding

De mousse

Spoel de groenten schoon.
Week de gelatine in een kom koud water.
Steek de paprika op een prikvork en blaker de schil zwart boven een stevig gasvuur. Wie niet op gas kookt, kan een gasbrandertje gebruiken of de paprika schillen met een dunschiller. Laat de geblakerde paprika even afkoelen en schraap de kruimelige zwarte schil er zorgvuldig af. Spoel de paprika tenslotte even onder stromend water.
Neem de blender en doe de verbrokkelde feta en de volle yoghurt erin. Laat de machine op volle toeren draaien tot je een egale witte massa krijgt.
Halveer de ontvelde paprika en verwijder de zaadlijsten. Snij het vruchtvlees vervolgens in stukken en doe ze bij het kaasmengsel. Mix opnieuw en schenk het mengsel daarna door een zeef in een mengkom. Gooi de kleine stukjes paprika die in de zeef achterbleven weg.
Schenk de room in een mengkom. Klop de room half op (tot yoghurtdikte).
Schenk een extra scheutje room in een pannetje en warm dit even op. Los de uitgelekte blaadjes gelatine er in op.
Schenk de room met gelatine bij het fetamengsel en spatel vervolgens de opgeklopte room onder datzelfde mengsel.
Proef en kruid de mousse met wat peper van de molen en een snuifje zout. Laat de mousse 2 uur opstijven in de koelkast.
Werk pas verder zodra de mousse voldoende is opgesteven.

De ravioli van komkommer

Spoel de komkommers en snij de groenten in twee gelijke stukken.
Schuif de halve komkommers over de mandoline zodat je dunne groene banden verkrijgt.
Bewaar enkel de breedste banden die enkel uit vruchtvlees bestaan. (zonder delen van de zaadlijsten.)
Hou de stukken komkommer die je niet gebruikt opzij.
Leg twee dunnen banden komkommer in een kruisvorm op je werkplank. Begin met de horizontale band, leg er dan de verticale boven.
Schep een koffielepel fetamousse in het midden en plooi de banden over de vulling heen. Eerst de bovenste band, dan de rechtse, dan de linkse en tenslotte de onderste. Snij de lengte van de banden eventueel een beetje bij.
Maak zoveel ravioli als je zelf wenst. Een restje van de mousse kan je later serveren met bv. toast.

De groene gazpacho

Neem de beker van de blender of de hakmolen van de keukenmachine.
De stukken komkommers die je over had, snij je in grove stukken en doe je in de beker van de machine. Doe hetzelfde met de groene paprika, de groene chilipeper en de sjalot. Voeg ook de gepelde look toe.
Spoel de platte peterselie en de munt schoon en snij de kruiden grof. Doe ze ook in de hakmolen.
Schenk tenslotte de groentebouillon in de beker en laat de machine op volle toeren draaien.
Schenk er tussendoor een flinke scheut olijfolie bij en een scheut witte wijnazijn.
Na zo’n 2 minuten zit er een dikke groene soep in de machine.
Giet de koude soep door een grote zeef. Blijf roeren in de zeef tot er enkel droge groentepulp achterblijft. Die pulp gooi je weg.
Proef de gezeefde gazpacho en proef. Voeg naar smaak wat fijne olijfolie toe en een beetje zout.

De afwerking

Gebruik diepe borden en leg daarin enkele komkommerravioli met fetamousse.
Schenk er een flinke lepel groene gazpacho langs. Serveer koel.
Groene gazpacho met komkommerravioli