Boekentasvriendelijke tussendoortjes

Op zoek naar een lekker tussendoortje dat de reis naar school (of het werk) probleemloos overleeft? Deze snacks, tussendoortjes en vieruurtjes zijn snel klaar en makkelijk mee te nemen in een brooddoos of koekendoos.

1. Havermoutkoekjes

Of zoals Jeroen het zegt: toverkoekjes. Want deze krokante koekjes verzachten alle pijn (van een harde smak tegen het asfalt op de speelplaats bijvoorbeeld). Jeroen leerde het recept van zijn juf Spaans en maakt ze vandaag nog altijd even graag. Let op: de ingrediënten van dit recept zijn specifiek berekend voor 8 personen. Al kan je natuurlijk nooit te véél koekjes hebben.

2. Pindarotsjes, honingballetjes en chocolate chip haverkoekjes

Met dit 3-in-1 recept maak je in één vlotte beweging drie zoete tussendoortjes: havermoutkoekjes met chocoladedruppels, balletjes van honey pops en witte chocolade, en pindarotsjes op basis van cornflakes. Ideaal om mee te geven met je (klein)kinderen of smul ze lekker zelf op bij een tas thee of koffie.

Liever de klassieke chocolate chip cookies? Die heeft Jeroen ook al gemaakt.

3. Verse wafels

Een Vlaamse klassieker die we vaker terug zouden willen zien op de speelplaats: verse wafeltjes. Vlaamse wafels bakken wordt een koud kunstje dankzij dit authentieke recept van Jeroen. Zeg nu zelf, wat smaakt beter dan een zelfgebakken wafel na de lunch of om vier uur?

Meer fan van Luikse wafels? Ook daar heeft Jeroen een geslaagd recept voor in huis.

4. Flapjacks

Flapjack klinkt je misschien niet bekend in de oren. Deze gebakken havermoutkoek is wel het favoriete tussendoortje van veel Britse kinderen. Hoog tijd om dit lekker vieruurtje bij ons te introduceren. Met een mengeling van havermout, boter, suiker en noten maak je stevige repen die je afbakt in de oven. Je kan ook rozijnen of andere ingrediënten toevoegen naar eigen smaak.

5. Chocolade brownies

Houden jullie thuis van chocolade? Dan zullen deze brownies zeker in de smaak vallen. Je kan ze warm serveren en later koud meenemen. Bewaar de resterende brownies in een afgesloten doos zodat ze niet uitdrogen. Al krijgen ze daar wellicht de tijd niet voor…

6. Muffins met appel

Jeroen geeft je een recept mee voor een simpele muffin met heerlijke appels van bij ons. Er gaat wat bruine suiker in het beslag en de appels karamelliseer je in ahorn- of esdoornsiroop. Geloof ons, dit is de opkikker die je nodig hebt na een paar uur focussen in de klas of op kantoor.

Liever muffins met blauwe bessen, met vijgen of – doe eens zot – met Snickers? Check de andere recepten dan zeker ook eens.

7. Suikervrij bananenbrood

Dit heerlijke brood, al heeft het meer iets weg van cake, maak je zonder suiker en toch heeft een lekker zoete smaak. Daar zorgen de rijpe bananen en de agavesiroop voor. En het wordt nog beter want dit bananen-notenbrood is heel eenvoudig te bereiden en je kunt het makkelijk uit het vuistje eten.

8. Madeleines

Jeroens grootmoeder was een kei in het bakken van deze kleine schelpvormige cakejes. Als we echt eerlijk zijn: ze smaken het best als ze ovenvers geserveerd worden, maar niemand houdt je tegen om deze minicakes overal mee naartoe te nemen. Ge-nie-ten!

9. Marsepeinsnoepjes

In tegenstelling tot chocolade(snoepjes) of truffels zijn deze marsepeinbolletjes veel beter bestand tegen een warme boekentas. Zelf marsepein maken is helemaal niet moeilijk trouwens. Bovendien is het erg leuk om samen met de kinderen te doen. Je kan je fantasie de vrije loop laten om er allerhande smakelijke snoepjes van te maken.

culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie