Luikse wafel

Smaken verschillen. De ene zet z’n tanden het liefst in een luchtige Brusselse wafel, de andere kiest voor de suikerrush van een Luikse wafel. Wat deze Belgische klassiekers volgens Jeroen gemeen hebben? Je kan er tijdens het bakken maar moeilijk van afblijven.

Ingrediënten

  • 60 ml melk
  • 42 g gist
  • 390 g bloem
  • een snuifje zout
  • 30 g vanillesuiker
  • 10 g kristalsuiker
  • 170 g boter
  • 2 ei
  • 170 g parelsuiker
  • bloemsuiker

Benodigdheden

  • een garde
  • een keukenmachine met spiraalvormige deeghaak
  • huishoudfolie
  • een wafelijzer
  • een vel bakpapier of een siliconenmatje
  • een schone keukenhanddoek
  • een prikvork

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de melk tot ze lauw is. Brokkel de verse gist in de lauwe melk en roer met een garde tot de gist volledig opgelost is.

Doe de bloem met een snuifje zout in de kom van de keukenmachine. Voeg de vanillesuiker en de gewone suiker toe. Plaats de deeghaak in de machine en laat ze alle droge ingrediënten mengen.

Laat het toestel draaien en schep de malse boter beetje bij beetje bij de bloem.

Giet er dan traag de melk met opgeloste gist bij.

Breek de eieren in de mengkom. Kneed zeer goed tot een elastisch deeg.

Dek het deeg af met huishoudfolie. Laat 40 minuten rijzen op een warme plaats waar niet te veel temperatuurschommelingen zijn.

Meng de parelsuiker onder het deeg.

Bekleed de bakplaat met bakpapier of een siliconenmatje. Bestuif met bloem.

Rol het deeg uit in een worst en maak bolletjes van 70 g. Leg de bolletjes deeg op de bakplaat en dek af met een schone keukenhanddoek.

Laat dit deeg nog eens 20 minuten rijzen.

Verwarm het wafelijzer op de hoogste stand.

Leg twee bolletjes deeg naast elkaar in het wafelijzer en bak ze tot twee goudbruine wafeltjes. Gebruik een (prik)vork om de wafels uit het ijzer te halen.

Leg de gebakken wafels op een rooster zodat ze kunnen afkoelen.

Doe wat bloemsuiker in een zeefje (of strooibus) en bepoeder de wafels met een laagje van het zoete poeder.

Luikse wafel