Koken voor een persoon: 6 tips om het jezelf makkelijk te maken

Koken is plannen

Gezond en lekker koken voor jezelf begint bij je agenda. Heb je bijvoorbeeld een drukke week voor de boeg? Dan kan je op zoek gaan naar simpele gerechten die je makkelijk op voorhand kan klaarmaken. Bekijk ook eerst wanneer je tijd hebt om te koken en wat er nog in je koelkast ligt voor je aan een boodschappenlijstje begint.

VRT

Stel een weekmenu op

Neem even de tijd om een menu voor de hele week op te stellen. Op die manier kan je in één keer al je boodschappen doen en verlies je geen tijd door elke dag naar de winkel te gaan. Je kan met een weekmenu ook slimmer omgaan met bepaalde ingrediënten. Denk maar aan een bloemkool, pompoen of een bussel wortelen. Deze groenten zijn vaak te groot om helemaal te verwerken in een eenpersoonsmaaltijd, maar ze zijn wel erg veelzijdig. Je kan ze dus makkelijk in verschillende gerechten verwerken.

Je eigen kant-en-klaarmaaltijden

Je kan ook maaltijden voorbereiden of ‘food preppen’. Dit betekent dat je op één dag verschillende gerechten klaarmaakt die je kan bewaren in je koelkast of diepvriezer voor later. Zo kan je de dag(en) nadien genieten van je eigen, gezonde kant-en-klaarmaaltijd. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere tomatensaus die je de ene dag combineert met pasta en spekjes en de andere dag met aardappelen en gehaktballetjes.


Ons recept voor succes:

 

 

VRT

Sla een voorraad in

Je kan ook perfect een aantal zaken in grote hoeveelheden aankopen. Denk maar aan diepvriesproducten zoals groenten, fruit, vis en vlees. Ook conserven zoals sauzen, ingelegde groenten en peulvruchten kan je perfect voor een aantal weken of maanden in je voorraadkast bewaren. Het is bovendien goedkoper én je hebt altijd iets lekkers in huis!

Koop per stuk

Groenten en fruit uit de supermarkt zijn meestal al voorverpakt in specifieke hoeveelheden, en die zijn vaak te veel voor een persoon. Daarom is een bezoekje aan de lokale groenteboer of de wekelijkse markt in je dorp of stad zeker de moeite. Daar vind je namelijk alle producten per stuk zodat je kleinere hoeveelheden kan kopen.

VRT

Wees creatief met restjes

Zelfs al ben je goed voorbereid, als je voor jezelf kookt, heb je al snel een restje over. Handig om de volgende dag mee te nemen als lunch maar je kan er ook heel wat andere lekkere dingen mee maken:

  • Restjes kip, rosbief of ei zijn ideaal om boterhambeleg van te maken
  • Aardappelen kan je de volgende dag opbakken of pureren
  • Oud brood is perfect om croutons, wentelteefjes of broodpudding van te maken
  • Overrijp fruit kan je verwerken tot smoothies, chutneys of fruitmoes

Andere restjes kan je ook perfect verwerken in een zelfgemaakte pizza, quiche, omelet, wrap of soep. Laat je creativiteit de vrije loop!


Doe inspiratie op met deze recepten

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?