Quiche met ham, prei en oesterzwammen

Deze hartige taart is duidelijk familie van de oerklassieke quiche Lorraine. Met de vulling van zo’n eiertaart kan je eindeloos creatief zijn. Kies bijvoorbeeld 3 tot 4 ingrediënten die goed bij elkaar passen, en je kan je eigen quiche maison creëren. Jeroen werkt voor deze taart met een combinatie van ham, kaas, prei en oesterzwammen.

Ingrediënten

  • 1 vel kruimeldeeg
  • 0 een klontje boter
  • 200 g ham
  • 4 ei
  • 2.5 dl room
  • 100 g kaas
  • 1 stam prei
  • 150 g oesterzwam
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 0 snuifje tijm
  • 0 snuifje muskaatnoot
  • 0 snuifje cayennepeper
  • 0 een klontje boter
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 0 groentesla

Benodigdheden

  • een ronde (gekartelde) bakvorm met laag opstaande rand (diameter ong. 22 cm)
  • evt. een deegrol
  • een vel bakpapier
  • baklinzen of bakgewichtjes

Partners

Bereiding

De quichebodem blind bakken

Verwarm de oven voor tot 180° C.

Wrijf de taartvorm in met een klein beetje boter. Bepoeder het ingevette oppervlak met wat bloem. Zo kan je de quiche later gemakkelijk uit de vorm halen.

Bepoeder je werkvlak met bloem en wikkel de lap kruimeldeeg rond je deegrol en drapeer hem voorzichtig bovenop de vorm. Laat het deeg erin zakken en druk het in de hoekjes aan.

Snij het overtollig deeg weg met een scherp mesje.

tip
Druk het deeg nu rondomrond een beetje aan, zodat het klein beetje boven de rand uitsteekt. Tijdens het bakken zal de quichebodem een beetje krimpen.

Leg een (rond) vel bakpapier bovenop het deeg en strooi er een flinke laag baklinzen of bakgewichtjes in.

Schuif de quichebodem in de oven van 180°C en bak het deeg ‘blind’ gedurende zo’n 20 minuten. (Hou nadien de oven warm.)

Bereid de vulling voor.

De vulling voor de quiche

Plet de look tot pulp. Snipper de ui fijn.

Maak de oesterzwammen schoon. Snij of scheur grote exemplaren in kleine stukken.

Smelt een klont boter in een stoofpot of een ruime pan. Bak de stukken paddenstoel op een matig vuur. Roer tussendoor de lookpulp eronder en voeg even later de uisnippers toe.

Verwijder het zwoerd van de ham en snij het vlees in gelijke reepjes of stukjes. Laat het vlees kort meebakken.

Spoel de prei grondig. Snij het wit en een deel van het groen van de stam in fijne stukjes en stoof ze mee.

Kruid de hele inhoud van de pan met een snuif gedroogde tijm, een snuif muskaatnoot en een beetje straffe cayennepeper.

Laat de mix van groenten en vlees nog 10 minuten stoven op een zacht vuur. Laat voldoende vocht verdampen, zodat de mix voldoende ‘droog’ in de quiche verwerkt wordt.

De quiche afwerken

Breek de eieren in een mengschaal. Schenk er de room bij en kluts beide ingrediënten met de garde. Voeg naar smaak wat versgemalen peper en een snuif zout toe.

Verwijder de bakgewichten en het bakpapier uit de voorgebakken deegbodem.

Schep de vulling in het kruimeldeeg en verdeel ze gelijkmatig.

Schenk het mengsel van ei en room in de quiche. Laat het tussen de stukjes vulling sijpelen.

Strooi de gemalen kaas gelijkmatig over de hartige taart.

Bak de quiche in een oven van 180°-190°C, gedurende minstens 30 minuten.

Ontvorm het gebak voorzichtig, snij de quiche in taartpunten en serveer ze warm.

tip
Ik serveer ze met een slaatje van Romeinse sla en mini-trostomaatjes.
Quiche met ham, prei en oesterzwammen