Dikke omelet met kip, prei en aardappelen

De koelkast opentrekken en een gerecht bedenken met de inhoud ervan. Zo kookt Jeroen het liefst. En zo kwam ook dit gerecht tot stand. Een lekker dikke omelet. Een soort van Spaanse tortilla met kip, prei en aardappelen. Wedden dat iedereen wel een spie van deze eiertaart lust?

Ingrediënten

  • 400 g aardappel
  • 2 kippenborst
  • 4 rauwe ham
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 10 ei
  • 2 prei
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 0 snuifje kippenkruiden
  • 0 snuifje Provençaalse kruiden
  • 0 klontje boter
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een kaasrasp
  • een rond bakblik met opstaande rand (diameter van ongeveer 25 cm)

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Werk met een restje gekookte aardappelen of kook geschilde aardappelen gaar in lichtgezouten water.
Als je verse aardappelen kookt: kies bij voorkeur voor een vastkokende soort en snij ze vooraf in grove stukken.

De omelet met kip en prei

Snij de kipfilets in hapklare stukken.

Smelt een klont boter in een ruime braad- of stoofpan op een matig hoog vuur.

Leg de stukken kip in de bruisende boter en geef ze een goudbruin korstje.

Pel tussendoor een ui en versnij hem matig fijn. Doe de stukjes ui bij de blokjes kip en bepoeder ze met een flinke snuif kippenkruiden. Roer af en toe even in de pan.

Pel de look en plet de teen tot pulp. Roer de geplette look doorheen de stukjes kip en ui.

Snij de stammen prei overlangs in twee. Spoel ze schoon onder stromend water. Laat de waterstraal tussen de compacte bladeren stromen, zodat er geen aarde of zand in je omelet terechtkomt.

Snij de halve stammen prei in stukjes van een centimeter breed en schuif ze in de pan. Roer en laat de groente een paar minuten meestoven.

Neem de (koude) gekookte aardappelen en snij ze in hapklare stukken. Leg ze in de pan en roer. Kruid de inhoud van de pan met een snuif provençaalse kruiden en een bescheiden snuif van die straffe cayennepeper.

Snij de plakjes rauwe ham in reepjes of stukjes en laat ze meebakken. Laat de pan nog enkele minuten sudderen op een zacht vuur.

Verwarm de oven voor tot 180°C.

Breek de eieren in een ruime mengschaal en klop ze los met een garde. Kruid de eieren met een beetje peper van de molen.

Rasp de Parmezaanse kaas in het eiermengsel en kluts opnieuw. Voeg enkel zout toe als je weinig of geen Parmezaanse kaas gebruikte.

Neem een ruim bakblik bij de hand. Kies een blik met een middelhoge of hoge opstaande rand. Smeer de binnenzijde eventueel in met een beetje olijfolie.

Giet de hele inhoud van de pan in het bakblik. Let erop dat de stukken kip, aardappel en prei evenredig verdeeld zijn.

Giet de geklutste eieren over het gevulde bakblik. Let erop dat het ei zich evenredig verspreid tussen de ingrediênten.

Bak de dikke omelet met kip en prei 25 minuten in de voorverwarmde oven van 180°C.

Controleer of de omelet gaar is door er in te prikken.

Zet een plat bord omgekeerd op de bakvorm en stort de gare omelet uit. Draai ze daarna voorzichtig om. Gebruik bv. een brede spatel als hulpmiddel.

Afwerking

Serveer de dikke omelet in taartpunten of dikke plakken. Eet ze warm of koud.
Serveer er getoast bruin brood en/of een lepeltje pesto bij.
Dikke omelet met kip, prei en aardappelen