Tip 3: champignons flamberen kun je leren
Extra veel smaak krijgt je saus wanneer je een beetje cognac of madeira toevoegt en flambeert. Flamberen? Even de vlam in de pan zetten, dus. De saus behoudt de lekkere smaak van de likeur, maar de alcohol zal (grotendeels) verdampen. Een paar tips als het je eerste keer is:
- Zet je dampkap even uit zodat de vlammen niet mee in de dampkap gezogen worden.
- Laat nieuwsgierige kinderen toch een aantal stappen achteruit zetten
- Hou altijd een deksel in de buurt. De vlam zal vanzelf uitdoven als de alcohol verdampt is, maar gaat het toch te snel? Zet dan een deksel op de pan en de vlammen zijn direct uit.
Het enige dat je dan nog moet doen om je champignonroomsaus af te werken? Afblussen met een scheutje witte wijn of bouillon en laten verdampen. Daarna voeg je je verse kruiden zoals bijvoorbeeld tijm en laurier toe, schenk de room erbij en laat nog even inkoken. Het resultaat is heerlijk!
Wil je meer lezen over flamberen voor je je er zelf aan waagt? Lees dan hier verder.