7 klassiekers uit de Oostenrijkse keuken

Tijdens Dagelijkse Winterkost in Oostenrijk liet Jeroen jullie kennismaken met de lokale keuken. De rijke geschiedenis en diverse culturen die er samenkomen, zorgen voor een grote variatie aan smaken en bereidingen. Tijd om zelf aan de slag te gaan met deze 7 Oostenrijkse klassiekers.

Gröstl

Oostenrijkers maken graag goedgevulde eenpansgerechten klaar. Gröstl is een van de meest populaire soorten. Deze Tiroolse schotel met spek, aardappelen en verschillende groenten vraagt weinig werk en resulteert keer op keer in een bord vol smaak. Deze bereiding wordt afgewerkt met een omeletje bovenop. Stevige kost!

VRT

Goulashsoep

Oostenrijkers zijn ook dol op soep in alle vormen: heldere bouillons maar ook rijkgevulde goulashsoep. Stukjes vlees, aardappels en tomatenpuree zijn de vaste ingrediënten voor een klassieke goulash maar elke Oostenrijkse chef heeft zijn eigen manier om deze soep klaar te maken. Hoe dan ook, je bent niet in Oostenrijk geweest als je dit gerecht niet geproefd hebt.

Fondue

Nog iets waar Oostenrijkers niet over uitgepraat raken: kaas. Ze doen niets liever dan typische kazen zoals Emmentaler en Gruyère smelten in een grote kom tot een heerlijk smeuïge, lopende kaasbrei. Heerlijk om samen met je tafelgenoten allerlei garnituren in te dompelen.

Kaiserschmarrn

Net zoals wij Belgen zijn Oostenrijkers ook echte zoetebekken. Een van hun favoriete tussendoortjes zijn kaiserschmarrn. Deze gekarameliseerde stukjes pannenkoek worden steevast geserveerd met pruimenconfituur en/of verse appelmoes. Ideaal om op krachten te komen na een stevige wandel- of skitocht!

Spätzle

In Oostenrijk spreken ze niet over spaghetti of tortellini maar wel over spätzle. Deze kleine deegwaren worden meestal bij vleesgerechten geserveerd in veel saus, of als garnituur in de soep. Een simpel recept dat echt de moeite waard is om zelf eens uit te proberen. Je hebt trouwens niets speciaals nodig om de kleine bolletjes deeg te vormen. Duw het deeg door een vergiet met ronde gaatjes en laat de druppeltjes even garen in kokend water.

Strudel

We hoeven geen appelen met peren te vergelijken, strudel is gewoon altijd lekker. De variant met stukjes appel en amandelvulling is ongetwijfeld dé klassieker die je in elke berghut of brasserie terugvindt op de menukaart. Jeroen waagde zich deze keer aan een versie met peer, minstens even lekker!

Wiener schnitzel

De schnitzel, nog zo’n klassieke vleesbereiding die tot over de Oostenrijkse landsgrenzen heen in de smaak valt. Dit dun lapje kalfsvlees wordt eerst gepaneerd met bloem, ei en paneermel en krijgt zo een lekker krokant korstje in de pan. Ondertussen bestaan er talloze varianten op dit typisch Oostenrijks gerecht: met extra kruiden, gevuld met kaas of gemaakt van varkensvlees. Variatie troef!

culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie