Wiener schnitzel met koude aardappelsalade en veenbessen

De keuze voor een gepaneerde schnitzel ligt voor de hand als je in een skigebied zit. In dit gerecht wordt het krokant gebakken vlees gecombineerd met veenbessenconfituur, nog zo’n klassieker in de Oostenrijkse keuken. Net zoals de koude aardappelsalade die Jeroen erbij serveert. Authentieke en heerlijke winterkost!

Ingrediënten

  • azijn
  • een snuifje kristalsuiker
  • 800 g aardappel
  • 1 eigeel
  • 2 eetlepel mosterd
  • zout
  • peper
  • arachideolie
  • walnotenolie
  • 200 g augurkje
  • 0.5 rode ui
  • 0.5 bussel bieslook
  • 200 g paneermeel
  • enkele eetlepels bloem
  • 4 eiwit
  • 800 g kalfslapje
  • een bakje tuinkers
  • 0.5 citroen

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Breng een pot water met een snuifje suiker en een lekje azijn aan de kook.

tip Je leest het goed, voor deze aardappelbereiding heb je geen gezouten maar wel gesuikerd water nodig.

Schil de aardappelen en kook ze gaar. Laat ze afkoelen.

Hou een beetje van het aardappelkookvocht bij en giet het in de blender. Doe er een eigeel, wat mosterd, azijn, zout, peper, arachideolie en eventueel wat walnotenolie bij.

Snijd een paar gekookte aardappelen in stukjes en doe ze mee in de blender. Mix alles fijn tot een gladde vinaigrette.

Snijd de afgekoelde aardappelen in schijfjes en meng ze met de vinaigrette. Breng op smaak met wat extra peper, zout en azijn.

Snijd de rode ui en enkele augurkjes fijn. Meng ze onder de aardappelsalade.

Snipper de bieslook fijn en doe ze ook bij de salade.

Voorzie drie schalen om later de schnitzels in te paneren: een met bloem, een tweede met een mengeling van panko en paneermeel en een derde met eiwit (losgeklopt met wat olie).

Stamp de kalfslapjes een beetje platter met een vleeshamer. Kruid met peper en zout.

Verwarm een scheut arachideolie in een pan en bak de schnitzels krokant aan beide kanten. Laat ze nadien uitlekken op een vel keukenpapier.

Serveer de schnitzel met de koude aardappelsalade, wat verse tuinkers en een partje citroen. Smakelijk!

Wiener schnitzel met koude aardappelsalade en veenbessen