Appelstrudel met speculaas

De Oostenrijkse keuken leerde de wereld de Apfelstrudel ontdekken. Een eenvoudig appelgebak dat zowel koud als warm in de smaak valt. Speculaas is dan weer een koek die bij ons zeer in trek is.Jeroen vindt dat de beide heel goed te combineren zijn en daarom bakt hij de Oostenrijkse trots met een vleug ‘Sinterklaassmaak’ van bij ons. Lekker bij een pot verse koffie of als dessert met een bol vanille-ijs of een toef slagroom erbij!

Ingrediënten

  • 2 Jonagold appel
  • 1 bladerdeeg
  • 100 g speculaaskoek
  • 2 eetlepel vanillesuiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 snuifje speculaaskruiden
  • 1 klontje boter
  • 1 dooier
  • 2 dl slagroom
  • 1 eetlepel suiker
  • speculaaskruiden

Benodigdheden

  • een vel bakpapier of een bakmat
  • een borsteltje

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De appelstrudel

Schil de appelen, snij ze in kwartjes en verwijder het taai klokhuis. Snij de vruchten in grove stukken.

Smelt een klont boter in een pot op een matig vuur. Laat de boter licht kleuren en voeg de stukken appel toe.

Roer en laat het fruit enkele minuten rustig bakken. Voeg tussendoor de zaadjes van een vanillestok toe en strooi een beetje vanillesuiker over het fruit.

tip Voor extra vanille-aroma: Laat de peul van de vanillestok mee stoven.

Strooi de speculaaskruiden over de appelen, roer en zet het vuur zacht. De appelen mogen een beetje veranderen in compote, terwijl er ook nog voldoende ‘vaste’ stukjes fruit overblijven. Deze appelmoes met stukken moet voldoende ‘droog’ zijn. Een lopende appelvulling kan je niet gebruiken.

Zet de gestoofde appelen weg van het vuur. Laat de fruitvulling voor de strudel wat afkoelen.

Doe de speculaaskoekjes in een vijzel en stamp ze tot kruimels.

Scheid het ei en doe de dooier in een schaaltje. Voeg een bescheiden scheutje lauw water toe en klop het eigeel los.

Leg het vel bladerdeeg eerst op bakpapier of een bakmat en leg beide vervolgens op een vlakke ovenschaal. (Als je een rond vel gebruikt, snij de randen dan bij tot je een rechthoekige deeglap bekomt.)

Verwarm de oven voor tot 180°C.

Verdeel de lap deeg (denkbeeldig) in drie gelijke delen. Schep 4/5 van de speculaaskruimels op het middelste derde van het vel deeg en verdeel ze gelijkmatig over de hele lengte.

Lepel de gestoofde appelen bovenop de koekjeskruimels.

Maak met een scherp mes diagonale insnijdingen in het linkse en rechtse deel bladerdeeg, in een visgraatmotief. Maak een snee om de 2 à 3 centimeter.

Vlecht nu de flapjes bladerdeeg over de appelvulling heen: eerst een van flapje links, daarover een flap van rechts, enz. Pak zo de hele vulling van appel en speculaas in.

tip Smeer het ingesneden bladerdeeg in met een dun laagje losgeklopt eigeel. Dan kleeft je vlechtwerk eens zo goed.

Strijk de strudel in met een laagje losgeklopt eigeel.

Strooi tenslotte het restje speculaaskruimels over het gevuld gebak.

Schuif je creatie in de hete oven van 180°C en bak de strudel goudbruin in 30 tot 40 minuten. (Controleer regelmatig. De baktijd is afhankelijk van het type oven.)

Serveer het gebak warm of koud. Een dikke snee van de warme/lauwe strudel smaakt heerlijk met een lepel opgeklopte room of een bol vanilleijs.

Slagroom om erbij te serveren

Giet de volle room in een mengpot en voeg wat (vanille)suiker toe. Klop de room half op, tot ‘yoghurtdikte’.

tip Voor de liefhebbers: Voeg een kleine snuif speculaaskruiden of kaneelpoeder toe aan de slagroom.

Serveer een dikke plak appelstrudel met een lepel luchtige room erbovenop.

Appelstrudel met speculaas