Wat is het verschil tussen gele ui, rode ui, sjalot en lente-ui?

Het basisingrediënt bij ui-tstek voor bijna elk hoofdgerecht is ongetwijfeld de ajuin. Een straffe smaakmaker die ons tot tranen toe kan bewegen maar die we echt niet meer zouden kunnen missen in onze keuken. Wel past de ene ui al beter bij een bepaalde bereiding dan de andere. Wat is nu het verschil tussen gele ui, rode ui, sjalot en lente-ui?

Gele ui

Een ‘gewone’ ui is de bleke bol met bruine schil die je in grote hoeveelheden in de winkel vindt. Rauw heeft deze soort ui een straffe, scherpe smaak waardoor je er best niet te veel van gebruikt. Eigenlijk is deze ajuin dus meer geschikt voor warme bereidingen waarin zijn straffe aroma minder scherp is maar wel nog altijd goed doorsmaakt. Maak je een gerecht waarin ui een van de hoofdingrediënten is zoals uiensoep, bouillon of een stoofschotel? Dan is het deze gele soort die je moet hebben. Ook de moeite om uit te proberen zijn gekarameliseerde uien zoals in deze uientaartjes!

Er bestaat trouwens ook zoiets als zoete ui. Zoals de naam zelf al zegt is deze milder en zachter van smaak. Deze ui kan je verwerken in gerechten die slechts een lichte uismaak nodig hebben zoals een ovenschotel. Ook bij kinderen zal deze uisoort in de smaak vallen.

VRT

Rode ui

Vandaag is rood de kleur van… je uien. Rode ui is verwant aan de gele ui maar dan zoeter (met een hoger suikergehalte) en extra knapperig. Precies daarom is rode ajuin onze favoriet in koude bereidingen. Geef je salade of broodje extra pit én kleur met een paar rode uiringen. Ga je toch een warm gerecht maken? Ook dan kan je perfect een rode in plaats van een gele variant gebruiken. Probeer rode ui bijvoorbeeld eens te grillen op de barbecue of maak er uienconfituur van!

 

Sjalot

Deze kleinere uisoort is eigenlijk geen echte ui maar wel familie van de lookplant. Net zoals lookteentjes groeien sjalotten in trosjes aan elkaar. Ook heeft de smaak iets lookachtig maar toch gebruiken we sjalot zoals een ajuin. De verfijnde smaak maakt sjalotten trouwens erg populair bij veel (hobby)chefs. Het milde en delicate aroma leent zich perfect voor visgerechten, warme sauzen zoals wittewijnsaus maar ook koude dressings. Wanneer Jeroen bijvoorbeeld onglet klaarmaakt, eet hij er het liefste van al zijn fameuze sjalottensaus bij.

VRT

Lente-ui

Pijpajuin, lente-ui of bosui, het is eigenlijk allemaal hetzelfde: het zijn kleine bolvormige uitjes die in bosjes groenen en met het eetbare, groene loof verkocht worden. Het enige kleine verschil tussen een lente-ui en een bosui is dat een lente-ui iets vroeger geoogst wordt en een iets mildere smaak heeft. Deze langvormige stengels snippert Jeroen meestal fijn om onder een salade of dressing te mengen. Ook als extraatje bij een gerecht of in de soep is lente-ui heerlijk!

basiskennis Created with Sketch.

Basiskennis