Vers gesneden frieten spoelen: ja of nee?

Frieten spoelen of niet? Het is een vraag waar elke Belg een eigen mening over heeft. Jeroen beantwoordt de prangende vraag voor eens en voor altijd, en hij geeft je zijn recepten en tips om echte Belgische frieten te bakken volgens de regels van de kunst.

Het antwoord van Jeroen:

“Als je de klassieke Belgische frieten maakt, dan raad ik niet aan om de rauwe frieten te spoelen. Stromend water spoelt al het zetmeel van je frieten, en laat zetmeel nu net datgene zijn dat voor een lekker knapperig korstje rond je frieten zorgt.”

Maar ...

“Maak je dunne frieten zoals stroaardappelen (pommes pailles) of de iets dikkere pommes allumettes? Dan beveel ik aan om de rauwe frieten wel te spoelen. Op die manier gaan de frietjes niet aan elkaar kleven tijdens het bakken. Dep ze wel eerst goed droog alvorens ze in de hete olie te leggen want olie en water, dat geeft al eens vuurwerk in de keuken.”

Zo bak je frieten volgens de regels van de kunst

Met Jeroens 5 gouden friettips bak je thuis zelf een portie frieten zoals het hoort.
basiskennis Created with Sketch.

Basiskennis