Kiemgroenten voor luie moestuinierders

Je bent lui en je wilt wat (in je moestuin)? Ga aan de slag met kiemgroenten. Kiemwat? Deze microgroenten ontstaan uit zaadjes die je zelf laat kiemen in een bokaal of schaal tot superkleine, eetbare plantjes. Denk maar aan tuinkers! Met deze tips kweek jij op enkele dagen je eigen kiemgroenten.

Lui of niet, kiemen is voor elke moestuinierder een makkelijk en snelle manier om zelf groenten te kweken. Kiemgroenten zijn een pak kleiner, maar barsten van de smaak. Pittige tuinkers, scherpe mosterdkers of knapperige taugé (sojascheuten) zijn ideaal om wokgerechten, salades of zelfs het beleg op je boterham wat extra ‘oempf’ te geven.

Eerste keer? Probeer deze kiemgroenten: 

  • Tuinkers (cresson): frisse, pittige smaak
  • Broccolikers: milde, kruidige smaak
  • Taugé (sojascheuten uit de mungboon): fris, knapperig en nootachtig van smaak
  • Radijskers: licht peperig, pikante smaak
  • Mosterdkers: scherpe mosterdsmaak

Ook doperwten, kikkererwten, groene erwten en groene linzen kan je als kiemgroente kweken. Let op: kiemen van nachtschades zoals aubergine, tomaat, paprika en peper zijn giftig en kan je dus niet kiemen.

VRT

Hoe kweek je kiemgroenten?

In tegenstelling tot de tomaten of boontjes uit je moestuin, kan je kiemgroenten het héle jaar door kweken. Eigenlijk heb je voor deze microgroenten zelfs geen tuin of terras nodig. Het kan gewoon binnenshuis op de vensterbank in een (kweek)schaal of bokaal. In enkele dagen tijd groeien de zaadjes uit tot eetbare, jonge kiemen.

Kweken in een schaal

  1. Verdeel een koffielepel zaden op een vochtig vel keukenpapier en leg het op een schaal of bordje. Je kan ook een kweekschaaltje (met roosterje en waterreservoir) kopen in de winkel.
  2. Laat de zaden kiemen op de vensterbank: bestuif de zaden elke dag 2 à 3 keer met water. Gebruik je een kweekschaaltje? Vul dan ook het bakje met water tot net onder de kiemen en ververs het dagelijks.
  3. Na 5 tot 7 dagen zijn je kiemen voldoende gegroeid en eetbaar. Pluk wat je nodig hebt, spoel de kiemgroenten even onder de kraan en blancheer ze eventueel 10 seconden in kokend water.
VRT

Kweken in een pot

  1. Vul een pot of bokaal met een koffielepel zaden en water. Laat de zaden een nacht weken.
  2. Dek de pot af met een neteldoek (met een rekkertje) en giet het water weg. Spoel de zaden nog eens en giet het water opnieuw weg.
  3. Laat de zaden kiemen op de vensterbank: spoel ze 2 à 3 keer per dag.
  4. Na 5 tot 7 dagen zijn je kiemen voldoende gegroeid en eetbaar. Pluk wat je nodig hebt, spoel de kiemgroenten even onder de kraan en blancheer ze eventueel 10 seconden in kokend water.

Taugé (sojascheuten) kweek je in het donker om verkleuring te voorkomen. Zet ze bijvoorbeeld in je voorraadkast.

Kan je kiemgroenten bewaren?

Je zelfgekweekte kiemgroenten zijn fragiel en niet lang houdbaar. Je kan ze max. 3 dagen in de koelkast bewaren. Meteen verwerken en opeten is dus de boodschap. Gouden tip: kweek telkens een kleine hoeveelheid per keer. Zo hoef je niets weg te smijten.

Wat maak je klaar met kiemgroenten?

Sojascheuten zijn populair in Aziatische wokgerechten. Tuinkers is dan weer een pak populairder bij ons in salades, puree, soep en zelfs op de boterham. Je leest het, met deze microgroenten kan je veel kanten uit. Bekijk deze recepten eens:

Weetjes over kiemgroenten

  • De meeste kiemgroenten kleuren frisgroen onder invloed van het zonlicht. Kweek je ze in het donker, zoals taugé? Dan behouden ze hun natuurlijke kleur.
     
  • Kiemgroenten bevatten meer voedingsstoffen dan de volgroeide versie, maar omdat je in verhouding minder kiemgroenten eet, is het voordeel niet zo groot.
     
  • Om kiemgroenten te kweken heb je geen potgrond of aarde nodig. Deze manier van kweken heet hydrocultuur.
hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?