Tofoe sesamkorst en groentewok

Tofoe (of tofu) wekt nog te vaak geitenwollensokkengevoelens op of het schrikt mensen af om ermee te werken. Wees dus gerust eens een beetje avontuurlijk. Zo’n witte blok tofoe is gemaakt van gestremde sojamelk en is rijk aan eiwitten. Het product is zeer voedzaam, maar helaas wat arm aan smaak. Daarom is het belangrijk om smaak toe te voegen, zodat je de tofoe een waardige plaats geeft in de bereiding. Jeroen paneert blokjes tofoe met sesamzaadjes en serveert ze op z’n Oosters met gewokte groenten en eiernoedels.

Ingrediënten

  • 400 g tofoe
  • 2 ei
  • 3 sesamzaadjes
  • 3 maïszetmeel
  • arachideolie
  • 300 g eiernoedels
  • 250 g Parijse champignons
  • 200 g sojascheut
  • 3 wortel
  • 2 sjalot
  • 2 look
  • 20 g gember
  • scheutje sojasaus
  • scheutje sesamolie
  • 6 zoete chilisaus
  • koriander

Benodigdheden

  • een wok

Partners

Bereiding

De tofoe voorbereiden

Bereid twee schaaltjes voor om de tofoe te paneren. Klop in een eerste schaal de eieren los en voeg ook een scheutje olie toe.
In een tweede schaal strooi je zwarte en witte sesamzaadjes. Voeg er ook wat maiszetmeel (maïzena) aan toe en meng de drie ingrediënten.
Snij de blokjes tofoe in dikke plakken van zo’n centimeter breed.
Wentel elk stuk tofoe eerst door de geklutste eieren en vervolgens door het mengsel van sesamzaad en zetmeel. Zorg ervoor dat elk stuk tofoe rondomrond een egaal jasje van sesam krijgt.
Hou de gepaneerde tofoe bij tot je wokbereiding (bijna) klaar is.

De noedels wellen

Breng een pot of ketel water aan de kook.
Doe de eiernoedels in een ruime mengschaal en schenk er het heet water overheen. Laat ze wellen tot ze beetgaar zijn. Controleer het advies op de verpakking.

Wokken

Maak de champignons schoon. Snij ze in kwartjes of halveer ze.
Pel de sjalotten en snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in lange slierten. Pel de look en plet de tenen tot pulp.
Schil de wortelen, snij ze in stukken van zo’n 5 centimeter lang. Snij elk stuk wortel eerst in fijne schijfjes en vervolgens in dunne lucifers. (julienne)
Verhit de wok op een stevig vuur, scenk er een scheutje neutrale olie in en bak eerst de champignons tot ze een goudbruin korstje krijgen.
Doe de lookpulp en de sliertjes sjalot in de hete wok en roer of schud de pan op.
Doe een paar minuten later de julienne van wortelen in de wok, kort daarop gevolgd door de sojascheuten.
Schep de gewelde noedels uit het warm water en doe ze in de wok met gebakken groenten. Roer en werk het wokgerecht af met een scheut sojasaus, een beetje (krachtige) sesamolie en een royale scheut zoete chilisaus.
Snij de plakjes opgelegde gember in kleine stukjes en wok ze nog even mee. Je kan ook zeer fijn gesneden verse gember gebruiken, die je iets eerder laat meebakken.

Afwerken en opdienen

Zet een braadpan op een matig tot stevig vuur. Schenk er een scheut arachide- of zonnebloemolie in.
Bak de gepaneerde schijfjes tofoe tot ze langs elke zijde een bruin én krokant korstje hebben.
Roer wat sojasaus, zoete chilisaus (loempiasaus) en een beetje sesamolie doorheen de noedels met gewokte groenten.
Serveer het noedelgerecht in kommen of diepe borden.
Leg op ieders portie een paar plakken gebakken tofoe en strooi er pluksels koriander over.
Tofoe sesamkorst en groentewok