Culinaire nieuwjaarstradities van over de hele wereld

Elk land kent zijn eigen tradities op vlak van eten en drinken tijdens de feestdagen. Veel Belgen vieren met een glaasje champagne en een traditioneel menu met veel kroketten. Kan je op 1 januari geen oesters, kalkoen, fondue en ijsstronk meer zien? Laten we eens kijken met welke culinaire tradities ze in het buitenland het nieuwe jaar feestelijk inluiden.

Nederland: oliebollen

In Nederland zijn oliebollen niet weg te denken tijdens de feestdagen. Rond de jaarwisseling kan je bij onze Noorderburen overal oliebollen, appelbeignets en appelflappen vinden. Van waar komt deze traditie? Het is niet 100% zeker, maar vroeger zouden de armen van deur tot deur gaan om iedereen fijne feesten te wensen. In ruil daarvoor kregen ze een warme oliebol, een welkome warme hap die hielp tegen de honger en de kou. De ingrediënten van oliebollen (boter, bloem, melk en gist) waren bovendien lang houdbaar en makkelijk verkrijgbaar in de winter. Geen wonder dat de traditie is blijven voortleven want het is bovenal ook bijzonder lekker!

Spanje: druiven

In Spanje houden ze het gezonder. Er verschijnen geen oliebollen, maar druiven op tafel. Bij elke klokslag op oud & nieuw eten Spanjaarden één druif omdat het geluk zou brengen in het jaar dat komt. De 12 druiven symboliseren elke maand van het nieuwe jaar. Is de vierde druif heel zoet? Dan wordt april vast een extra leuke maand. Is druif 9 flets? Dan moet je niet te veel verwachten van september. Ook eens proberen? Maak er ineens een deugddoend (kater)ontbijtje van op 1 januari met dit recept.

Italië: linzen

We kennen Italianen vooral van pasta, pizza en prosecco. Tussen al dat lekkers serveren ze op oudjaar of nieuwjaar ook vaak linzen. De vorm van een lins doet denken aan kleine geldmuntjes. De peulvrucht zou dus zorgen voor rijkdom in het jaar dat komt.

Wist je dat ze in de streek rond Napels een eigen variant op Nederlands oliebollen serveren? Strufoli (ook: stuffoli of stufoli) zijn kleine deegballetjes die je eerst frituurt en daarna overgiet met honing. Kan niet slecht zijn!

Oostenrijk: speenvarken

In Oostenrijk geloven ze dat varkens geluk brengen. Het gelukszwijn staat symbool voor vooruitgang. Oostenrijkers, net zoals veel Cubanen, Spanjaarden, Hongaren en Portugezen, serven op oudjaar naar goede traditie een geroosterd speenvarken. Ook varkentjes van marsepein, chocolade, koekjes of snoep sieren de feesttafel.

Griekenland: vasilopita

De Griekse traditie waarbij een muntje in een taart verstopt wordt, klinkt ons bekend in de oren. Vasilopita is de Griekse variant op onze driekoningentaart. De gast die het muntje in de Nieuwjaarscake vindt, mag rekenen op een voorspoedig nieuw jaar.

Turkije: granaatappel

Aan de Turkse feestdis vind je altijd granaatappel. De vrucht is typisch voor oudejaarsavond en staat symbool voor vruchtbaarheid en overvloed in het nieuwe jaar. Om middernacht wordt de vrucht geopend of buiten tegen de grond gegooid zodat de zaden (en het geluk dat ze met zich meedragen) zich kunnen verspreiden. Mooi én lekker!

Japan: noedels

Japanners zweren bij noedels, ook met oud & nieuw. Noedels staan symbool voor een lang leven. Een traditioneel gerecht dat veel gegeten wordt is ‘toshikoshi soba’. ‘Toshikoshi’ staat voor “van het ene naar het andere jaar” en ‘soba’ zijn boekweitnoedels. Goed om weten: hoe langer je noedels, hoe langer het leven!

Verenigde Staten: groene groenten 

In de Verenigde Staten, en ook op veel andere plekken in de wereld, staan groene groenten symbool voor rijkdom. De kleur doet hen namelijk denken aan groene dollarbiljetten. Lucky bladgroenten zoals boerenkool, snijbiet, spinazie, … mogen dus niet ontbreken op je feestmenu als je het aan een Amerikaan vraagt. Ook goudgebakken maisbrood wordt om dezelfde reden vaak geserveerd rond de jaarwisseling.

basiskennis Created with Sketch.

Basiskennis