Zalmpastei met boerenkool en ricotta

Een soort quiche maar zonder room, zo omschrijft Jeroen het gerecht zelf. Als basis wordt een filodeeg gebruikt waarin een mengsel van zalm, boerenkool en ricotta komt. De bovenkant wordt volledig met filodeeg bedekt zodat we een echte taart krijgen. Om het gerecht een frisse toets te geven maakt Jeroen nog een kleins slaatje met komkommer, Romeinse sla en walnotenolie en een dressing van yoghurt met mierikswortel. 

Ingrediënten

  • 500 g boerenkool
  • 100 g boter
  • 2 sjalot
  • 2 teentjes look
  • 1 pakje filodeeg
  • 1 ei
  • 250 g ricotta
  • 500 g zalm
  • 100 g gerookte zalm
  • 2 koffielepels mierikswortelpasta
  • 2 eetlepel maanzaad
  • 1 krop Romeinse sla
  • 1 sjalot
  • een scheut xeresazijn
  • 1 komkommer
  • enkele takjes dille
  • enkele takjes dragon
  • 1 koffielepel mierikswortelpasta
  • 4 eetlepel yoghurt
  • scheutje walnotenolie
  • 1 eetlepel mosterd
  • een halve limoen

Benodigdheden

  • Springvorm

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Zalmtaart

Kuis en was de boerenkool en kook hem in gezouten water gaar.

Laat de boter smelten in een pan. Eens gesmolten doe je het meeste ervan in een kommetje en houd je het voorlopig even apart. Pel de sjalot en de look en stoof ze aan in de rest van de boter. Doe de kool in een zeef, laat even uitlekken en stoof de kool mee aan met de sjalot en de look.

Boter een springvorm in en bedek de vorm met laagjes filodeeg. Bedek elk laagje filodeeg met een laagje gesmolten boter zodat het deeg mooi aan elkaar kleeft. Houd nog voldoende boter over voor de bovenkant van de taart. Zorg er zeker voor dat het deeg aan de bodem mooi over elkaar ligt, dat de taart straks ook een stevige bodem heeft. Laat een deel van het deeg over de randen hangen om de taart straks toe te plooien.

Haal de boerenkool met sjalot en look uit de pan en meng ze met de ricotta en het ei.

Snijd de twee soorten zalm in blokjes of in reepjes en meng ze onder de ricotta en de boerenkool. Breng het geheel op smaak met peper en zout en wat mierikswortelpasta.

Stort het beslag in de taartvorm en plooi de randen van het filodeeg naar binnen toe. Strijk de vellen deeg weer in met wat boter. Eindig met een laagje boter en strooi de maanzaadjes erover.

Schuif de taart 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Haal de taart uit de oven als ze gaar is, snijd de randen los en verwijder de rand van de springvorm.

Slaatje

Kuis en was de sla.

Snijd een sjalot in twee en snipper ze in fijne ringen. Doe de sjalotten in een kom en sprenkel er wat azijn over.

Spoel de komkommer, verwijder de zaadlijst en snijd ze reepjes. Doe ze bij de sjalot. Scheur de sla in stukken en meng ze onder de komkommer en de sjalot. Pluk wat dille en dragon en meng de kruiden onder de sla.

Meng de yoghurt met de mierikswortelpasta, de walnotenolie, een eetlepel mosterd en het sap van een halve limoen en kruid de dressing met peper en zout. Lepel wat van de dressing over de sla en meng.

Serveer de taart met wat salade.

Zalmpastei met boerenkool en ricotta