Confituur, gelei en chutney in 8 vragen en antwoorden

Confituur, gelei en chutney zijn drie lekker zoete fruitbereidingen om thuis uit te proberen. Wat is precies het verschil tussen confituur en gelei? En wat is chutney dan? Kan je ook confituur van groenten of gelei van kruiden maken? Lees hier Jeroens tips over confituur, gelei en chutney.

1. Wat is het verschil tussen confituur, gelei en chutney?

Confituur, gelei en chutney zijn drie heerlijke bereidingen waarin je fruit (of groenten) verwerkt. Door ze te laten koken, al dan niet met suiker en/of kruiden, en in te maken in gesteriliseerde bokalen, kan je de vruchten een lange tijd bewaren. Het verschil tussen de drie zit hem in de manier van bereiden en de extra ingrediënten.

  • Confituur: gekookte hele vruchten met suiker
  • Gelei: ingekookt vruchtensap (zonder vruchten) met suiker, helder van kleur
  • Chutney: geplette, gekookte vruchten zonder suiker, mét kruiden en specerijen, zuurder van smaak

2. Welke suiker gebruik ik best voor mijn confituur?

Afhankelijk van het type fruit of groenten maak je confituur met gewone kristalsuiker of confituur met geleisuiker. Waar zit het verschil en welke hoeveelheden heb je nodig?

  • Gewone suiker: 1 kg gewone kristalsuiker per 1 kg fruit, maar met 800 g is de confituur ook meer dan zoet genoeg.
     
  • Geleisuiker: Voor pruimen en andere vruchten die veel sap bevatten, gebruik je beter geleisuiker. Dat is gewone kristalsuiker waaraan pectine is toegevoegd, een natuurlijke stof uit vruchten die het geleiproces sneller op gang brengt. Zo krijgt je confituur die mooie, geleiachtige textuur en moet jij minder lang in de pot staan roeren. 

    Hoeveel geleisuiker je nodig hebt, hangt af van het type dat je koopt. Je leest de verhouding op de verpakking als volgt af: 2:1 betekent 2 delen fruit voor 1 deel suiker, etc.

    Sommige vruchten bevatten van nature meer pectine dan anderen. Rode bessen, citrusvruchten (citroen!), appelen, bramen, kruisbessen en kweeperen zijn echte pectinebommetjes en lenen zich dus perfect voor verse confituur.

3. Hoe maak ik confituur zonder suiker?

Als je suiker in confituur wil vervangen heb je een suikervervanger én een bindmiddel nodig. Pec plus of agaragar zorgen voor een goede binding in combinatie met suikeralternatieven zoals Tagatesse, Zùsto, stevia, honing, agave- of ahornsiroop, kokosbloesemsuiker, appeldiksap, etc.

Let op: vervang niet zomaar de hoeveelheid suiker in het recept door dit alternatief. Elke zoetmiddel heeft namelijk zijn eigen zoetkracht. Je hebt vaak veel minder nodig dan van gewone kristal- of geleisuiker. Volg liefst een specifiek recept. Google is in dit geval je beste vriend.

4. Mijn confituur stijft niet op. Wat gaat er fout?

Wanneer je een voldoende hoeveelheid geleisuiker - specifiek voor de bereiding van confituur - gebruikt dan zal ze keurig opstijven dankzij de pectine. Er zijn heel wat recepten, maar reken ongeveer 1 kg van deze confituursuiker per 2 kilogram fruit. Wat citroensap frist de confituur op.

VRT

5. De vruchten in mijn confituur zakken naar de bodem. Wat doe ik verkeerd?

Vermoedelijk bevat de basis van je confituur te weinig vruchtvlees of te veel sap of vocht.

6. Hoe maak ik groenteconfituur van bv. tomaten?

Heb je net een massa tomaten geoogst of gekocht? Deze groenten kan je perfect verwerken tot confituur met wat geleisuiker. Je gaat op dezelfde manier te werk als met ander zacht fruit. Hou er rekening mee dat confituur altijd zoet is. Hou je meer van een pure tomatensmaak? Maak dan een tomatenchutney of kies voor een klassieke passata. Zolang je de potjes of bokalen goed steriliseert, kan je je zelfgemaakte tomatenbereiding lange tijd bewaren.

7. Kan ik gelei van tijm of andere kruiden maken?

Het aroma van sommige kruiden is heerlijk bij een kaasschotel of hapje, maar knabbelen op een tak tijm of rozemarijn is niet altijd zo smakelijk. Gelukkig kan je vrij simpel een gelei van kruiden maken. Gelei van pure tijm proeft wellicht nogal krachtig en mogelijk te bitter. Een mildere tijmgelei bereid je met verse appel of appelsap, een beetje (appel)azijn en wat suiker, of (bv. lekker bij gevogeltelever) wat zoete witte wijn (Montbazillac, Sauternes …). Na het zeven van het ingekookte mengsel voeg je de gelatine toe en eventueel ook wat gepocheerde fijne tijmblaadjes.

8. Is chutney bedoeld om warm of koud te eten?

Perenchutney is o.a. een ideale garnituur om te serveren bij een kaasschotel. Uienchutney past dan weer perfect bij een stukje paté. Chutney serveer je dus over het algemeen koud, maar in dit recept met pompoenchutney weet Jeroen er ook een heerlijke warme bereiding van te maken.

Zin gekregen om zelf confituur te maken?

Check de tips en confituurrecepten van Jeroen.
hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?