Confituur maken? Ontdek de tips en recepten van Jeroen

Confituur maken is de ideale manier om zomerfruit langer te bewaren. En zeg nu zelf: wat smaakt beter dan een potje zelfgemaakte aardbeienconfituur? Welke fruitsoorten zijn ideaal voor vruchtenconfituur? Hoe maak je verse confituur die niet te lopend en niet te vast is? Lees hier alle tips en tricks van Jeroen voor lekkere confituur.

Confituur is een oude manier om zo veel mogelijk fruit dat tijdens de zomermaanden geoogst wordt te bewaren tot de winter. In de zomer is de fruitkeuze enorm.

  • Rode vruchten: aardbeien, frambozen, rode bessen, blauwe bessen, bramen, ...
  • Rabarber
  • Krieken
  • Kersen
  • Perziken
  • Nectarines
  • Abrikozen
  • Pruimen
  • Mango
  • Peren
  • Appelen
  • ...

Zelf confituur maken doe je zo

Vers fruit en suiker. Meer heb je in principe niet nodig om een paar potten te vullen met heerlijke vruchtenjam. Welke suiker je best gebruikt, hangt af van het type fruit dat in je confituur zit.

Confituur maken met gewone suiker

Traditioneel gebruikt men 1 kg gewone kristalsuiker per 1 kg fruit, maar met 800 g is de confituur ook meer dan zoet genoeg.

Confituur maken met geleisuiker

Voor pruimen en andere vruchten die veel sap bevatten, gebruik je beter geleisuiker. Dat is gewone kristalsuiker waaraan pectine is toegevoegd, een natuurlijke stof uit vruchten die het geleiproces sneller op gang brengt. Zo krijgt je confituur die mooie, geleiachtige textuur en moet jij minder lang in de pot staan roeren.  

Hoeveel geleisuiker je nodig hebt, hangt af van het type dat je koopt. Je leest de verhouding op de verpakking als volgt af: 2:1 betekent 2 delen fruit voor 1 deel suiker, 3:1 betekent logischerwijs 3 delen fruit voor 1 deel suiker, enzoverder.

Sommige vruchten bevatten van nature meer pectine dan anderen. Rode bessen, citrusvruchten (citroen!), appelen, bramen, kruisbessen en kweeperen zijn echte pectinebommetjes en lenen zich dus perfect voor verse confituur.

VRT

Met deze tips lukt je homemade confituur altijd

  • Gebruik liefst rijp fruit voor de allerbeste smaak.
  • Werk je confituur af met een scheutje citroensap. Waarom? Citroen geeft je confituur een frisse fruitsmaak, een vastere textuur en voorkomt dat het fruit verkleurt.
  • Bewaar je confituur in brandschone, gesteriliseerde potten die je afsluit met een deksel of met. Op een donkere, koele plaats kan je het maanden bewaren.
  • Gebruik een pan met dikke bodem of een koperen pan. Deze geleiden de warmte beter en gelijkmatiger.
  • Zet gevulde confituurpotten met een schroefdeksel op hun kop. Door ze om te draaien kan de overtollige lucht in de pot wegglippen.
  • Wil je experimenteren met kruiden zoals rozemarijn, tijm of lavendel? Laat ze meekoken met het fruit en haal ze uit de vruchtengelei voor je de confituurpotten vult.

Ontdek alle confituur recepten van Dagelijkse kost

Zot van aardbeienconfituur of waag jij je liever eens aan een andere smaak? Jeroen heeft tal van confituur recepten, van rabarberconfituur en jam met perziken tot uienconfituur!

Nog enkele vragen en antwoorden over confituur

1. De vruchten in mijn confituur zakken altijd naar de bodem. Bovenaan blijft een laag gelei over. Waarom gebeurt dit?

Jeroens antwoord: De zwaartekracht speelt haar rol! Vermoedelijk bevat de basis van je confituur te weinig vruchtvlees of te veel vocht. Voeg wat extra geleisuiker of pectine bij je gewone suiker toe om je confituur steviger te maken.

2. Kan ik confituur met niet-geraffineerde suikers maken?

Jeroens antwoord: Voor de bereiding kan je ook niet-geraffineerde suiker gebruiken maar in dat geval moet je wel zorgen voor voldoende geleermiddel (bv. pectine) dat apart wordt toegevoegd. De meest succesvolle en makkelijke manier om confituur te bereiden vraagt om de kant-en-klare suikermix voor confituur en gelei die in de handel verkrijgbaar is.

3. Hoe maak ik perenconfituur?

Jeroens antwoord: Ik heb ze zelf nog niet bereid, maar perenconfituur met vanille lijkt me een hemels lekkere combinatie! Een collega-kok verwees ook al naar een versie van perenconfituur met gember. Je vindt de recepten vast wel online. Nog een tip: als je een perenconfituur met malse, nog hele stukjes wenst, kies dan zeker voor (een deel) peren die niet te rijp (en dus te zacht) zijn.

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?