Appelmoes en passata inmaken

In het oogstseizoen werd er ten huize Meus uitgebreid ingemaakt. Groenten en fruit uit moeders tuin verdwenen achter glas om er tijdens de komende maanden volop plezier van te hebben. Hoewel het inmaken een beetje uit de mode was geraakt, merkt Jeroen dat er opnieuw interesse groeit voor deze bewaartechniek. Jeroen werkt appelmoes en bereid passata van de tomaten uit zijn tuin. Werk met hoeveelheden naar keuze, maar voorzie sowieso een flink volume, zodat je een voldoende grote voorraad aanlegt.

Ingrediënten

  • 5 kg appel
  • 0 scheutje water
  • 5 kg tomaat
  • 0 snuifje zout

Benodigdheden

  • een elektrische weckketel OF een grote ketel met een inzetrooster
  • een deksel en een thermometer
  • voldoende weckbokalen (rondrandglazen) om het volume appelmoes en/of passata te verwerken (inclusief deksels
  • )
  • inmaakringen van rubber
  • klemmen (voor de passata kunnen ook glazen flessen met een brede schroefdop gebruikt worden)
  • schone keukendoeken
  • evt. een glastang
  • evt. een vultrechter
  • enkele eetlepels sodakristallen
  • een staafmixer (voor de appelmoes) een passe-vite of roerzeef (voor de passata)

Partners

Bereiding

De bokalen voorbereiden

Werk altijd met propere handen. Werk zeer hygiënisch, zodat de kans op mislukken minimaal wordt.
Kook de inmaakringen en deksels gedurende 5 minuten in een grote pan met water en 1 eetlepel sodakristallen. De soda helpt het materiaal te steriliseren en te ontvetten.
Spoel ze onder zuiver water, zodat de witte waas van de soda verdwijnt. Leg de ringen in een bakje water.
Gebruik evt. Een glastang om de weckpotten uit het kokend water te halen en laat ze uitlekken en opdrogen op een schone keukendoek.
Zuiver de bokalen op een identieke manier, zodat bacteriën geen kans krijgen.

Appelmoes inmaken

Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij de vruchten in grove stukken.

tip
Druppel wat citroensap, aangelengd met water over de stukken appel, zodat ze niet te snel verkleuren.

Stoof de appelen tot moes onder deksel, op een matig vuur. Voeg tussendoor (en naar behoefte) een scheutje water toe en roer regelmatig.

Voeg naar smaak een beetje suiker toe. Het is handiger om de moes op smaak te brengen wanneer je serveert. Gebruik dan bv. suiker, citroensap, rozijnen of kaneel.

Mix de appelmoes fijn met de staafmixer. (Tenzij je appelmoes met stukjes verkiest.)

Zet de zuivergekookte bokalen klaar en leg op elk exemplaar de inmaakring van rubber.

Schenk de appelmoes in de bokalen (eventueel met behulp van een vultrechter), en plaats de deksels.

Vul ze volledig, tot de appelmoes de onderzijde van het deksel raakt. Veeg de glasrand zorgvuldig schoon.

Klem het deksel van elke pot vast met twee klemmen van metaal.

Plaats de bokalen op het rooster dat in de weckmachine ligt. Vul de ketel met water dat een identieke temperatuur heeft als de inhoud van de potten. Zet de potten voor ¾ in water. Indien je in twee lagen werkt, voeg dan water toe tot de bovenste laat bokalen ¾ in het water staan. Plaats het deksel op de pot, stel de duurtijd en de temperatuur in en maak de appelmoes in. Weck de potten gedurende 30 minuten op 90°C.

Laat de ingemaakte appelmoes nadien volledig afkoelen en verwijder dan pas de metalen klemmen voorzichtig.

Bewaar de appelmoes in een voorraadkast.

Passata inmaken (gezeefde tomatensaus)

Zuiver de bokalen of flessen en de deksels (of de doppen) zoals boven vermeld.
Spoel de tomaten en snij ze in grove stukken snijden. Gebruik bij voorkeur rijpe tomaten.
Doe ze in een ruime stoofpot en voeg eventueel een scheutje water toe.
Voeg ook een snuifje zout toe en stoof ze op een matig tot zacht vuur. Laat de tomaten 15 tot 20 minuten sudderen.
Draai de gestoofde tomaten door de fijne roerzeef. De droge pulp die achter blijft gooi je weg.
Schenk hete passata in bokalen of flessen (tot net onder de rand), draai de schroefdoppen of -deksels stevig aan en keer de bokalen of flessen om. Laat ze rustig afkoelen.
Appelmoes en passata inmaken