Bye bye kerststress: ontdek hier het Nationale Kerstmenu 2019

Heb je je het hoofd al gebroken over welk kerstmenu je aan je gasten zal serveren dit jaar? Je bent vast niet de enige. Daarom zijn we hier met het Nationale Kerstmenu 2019. Jeroen haalt alles uit de kast voor een sublieme feestmaaltijd met vijf gangen om u tegen te zeggen.

Aperitief: Drie feestelijke kersthapjes

Eentje is geentje daarom begint Jeroen met een trio van kleine hapjes die je makkelijk uit het vuistje kan eten. Koud en warm maar ook hartig en zoet wisselen elkaar af. Geef er een lekker glas bubbels of een verrassend non-alcoholisch aperitiefje bij en geniet van elkaar en de gezelligheid. Santé!

1. Oesters met pancetta

Het eerste hapje combineert de zilte zeesmaak van verse oesters gegaard in een romig sherrysausje met een krokante crumble van pancetta en panko. Wees gerust, dit hapje is veel makkelijker te maken dan het klinkt. Oh ja, vraag je visboer gerust om tips of hulp bij het openmaken van de oesters!

2. Wildpaté met peperkoek en kweepeer

Na een hartige start volgt een hapje voor alle zoetebekjes. De peperkoek bak je krokant in de oven en dient als toastje bij de wildpaté. De gelei van kweepeer kan je trouwens de dag voordien al klaarmaken.

3. Champignon-kaaskroketje met peterselie

De miniversie van een absolute klassieker: de kaaskroket. Jeroen voegt er deze keer verse boschampignons aan toe. De basis van dit krokettenbeslag is zonder twijfel een recept dat je nog vaak opnieuw zal klaarmaken. Bovendien kan je het zonder enig probleem bewaren in de diepvriezer. Dat betekent dat je dit hapje vandaag al kan voorbereiden voor over enkele dagen of weken. Fantastisch, toch? 

VRT

Voorgerecht: Tartaar van zalm met avocado, appel en komkommer

De smaakpapillen zijn wakkergeschud, tijd voor een welkome verfrissing in de vorm van een koud voorgerecht. Dit torentje smaakt alvast even goed als dat het eruit ziet. Beginnen doe je met een smeuïge avocadocrème en een krokante toast van briochebrood. Daarna volgt de tartaar van rauwe en gerookte zalm. Om af te werken is er een frisse salsa van appel en komkommer. 

Tip: Met behulp van een ronde serveerring staat je torentje in geen tijd recht! 

VRT

Tussengerecht: Brandade van kabeljauw met spinazie, wittewijnsaus en grijze garnalen 

Tijdens je kerstinkopen blijf je best wat langer in de visafdeling hangen want voor dit warm tussengerecht heb je kabeljauw en verse grijze garnalen nodig. Zegt het woord ‘brandade’ je niet veel? De kans is groot dat je het wel al eens gegeten hebt. Brandade is namelijk een lichte stoemp op basis van aardappelen en vis die gegaard zijn in melk. Als krokantje on the side serveert Jeroen er zelfgemaakte bladerdeegstengels bij. Voorzie alvast voldoende servetten want je gasten zullen ongetwijfeld duimen en vingers aflikken!

VRT

Hoofdgerecht: Hertengebraad met champignonsaus, rode kool, appel-knolseldermash en aardappelwafeltjes

Het moment suprême van de avond is aangebroken: tijd voor het hoofdgerecht! Ditmaal gaat Jeroen niet voor de klassieke gevulde kalkoen maar wel voor een heerlijk stuk wild. Hertengebraad hoef je enkel kort te korsten in de pan, daarna mag het vlees de oven in om langzaam verder te garen. Maar liefst ook niet té lang want hert serveer je rosé aan je gasten. Verder is er qua groenten en garnituur ongeveer aan alles gedacht: van een romige champignonsaus tot verse rode kool en een appel-knolseldermash. Onze stiekeme favoriet in dit gerecht? De superkrokante aardappelwafeltjes. Dit gerecht komt met een disclaimer: gevaarlijk lekker! 

VRT

Nagerecht: Rolbiscuit met citroencrème en kokos

Geen kers maar wel kokosschilfers en meringue op de biscuittaart dit jaar. Een bûche of rolbiscuit is dé klassieker die op geen enkel kerstdiner mag ontbreken. Om je gasten te blijven verrassen tot op het einde van de avond bedacht Jeroen deze speciale variant met verse citroencrème en zachte kokos. Heerlijk om de laatste gaatjes mee te vullen.

VRT

Toch niet helemaal je goesting?

Geen probleem! Kijk eens tussen de kerstmenu's van de afgelopen jaren. Daar zit zeker en vast iets tussen dat je wel kan bekoren.
culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie