Tartaar van zalm met avocado, appel en komkommer

Een frisse zalmtartaar om je kerstdiner op gang te trappen. Jeroen begint met een crème van avocado en een toast van briochebrood. Daarna bouwt hij verder met een mengeling van rauwe en gerookte zalm. Het torentje wordt afgewerkt met een salsa van appel en komkommer. In combinatie met de salade van verse tuinkruiden heb je meteen een smakelijk voorgerecht dat er ook nog eens prachtig uitziet.

Ingrediënten

  • 4 sneden briochebrood
  • 2 avocado
  • 1 limoen
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 100 g ricotta
  • een toefje wasabipasta
  • 1 sjalot
  • 0.5 komkommer
  • 1 granny smith
  • een scheutje sushi-azijn
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • enkele takjes dragon
  • 200 g zalm
  • 200 g gerookte zalm
  • 1 koffielepel graanmosterd
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • enkele takjes bieslook
  • enkele takjes dille
  • enkele takjes tuinkers
  • enkele blaadjes winterpostelein
  • een scheutje azijn

Benodigdheden

  • een rasp
  • een serveerring
  • vershoudfolie

Partners

Bereiding

De avocadocrème en toastjes

Snijd vier cirkels uit de sneden briochebrood met een serveerring. Wrijf ze in met een beetje gesmolten boter en leg ze in een beboterde ovenschaal. Schuif ze onder de grill en haal ze eruit wanneer ze beginnen te kleuren.

Verwijder de pit en de schil van de avocado's. Snijd het vruchtvlees in stukken en mix het fijn in de blender.

Voeg een scheutje olijfolie en limoensap toe. Kruid met wat zout en een draai van de pepermolen. Laat de blender nog eens goed mengen.

Klop de ricotta los in een kom. Voeg de avocadocrème toe en roer opnieuw. Voeg naar eigen smaak wasabi toe.

Dek de kom af met vershoudfolie en zet de avocadocrème in de koelkast.

De appel-komkommersalsa

Pel de sjalot en de snipper ze fijn. Leg ze in een kom en laat ze even marineren in een scheut sushi-azijn.

Schil de komkommer en snijd hem overlangs in twee.

Verwijder de zaadlijsten en snijd de komkommer in kleine blokjes (brunoise).

Doe hetzelfde met de appel.

Meng de komkommer- en appelblokjes met de sjalot.

Breng de salsa op smaak met een lekje olijfolie, wat sushi-azijn, peper en zout.

Snijd de dragon fijn en meng hem onder de salsa.

De zalmtartaar en de salade

Verwijder indien nodig het vel van de zalm.

Snijd de rauwe en de gerookte zalm in kleine blokjes (brunoise). Werk niet té klein zodat de textuur behouden blijft.

Meng de blokjes zalm en breng het geheel op smaak met peper, zout, wat olijfolie, limoenzeste en een beetje graanmosterd.

Snijd de bieslook en dille fijn. Meng ze met de tuinkers en postelein.

Breng de kruidensalade op smaak met olijfolie, zout, peper en azijn.

Afwerken en serveren

Gebruik de serveerring om dit voorgerecht te serveren.

Leg de briochetoastjes op het werkblad.

Schik de serveerring telkens over een briochetoast en schep de zalmtartaar erin. Duw zachtjes aan.

Schep een lepel avocadocrème op een bord en zet telkens de toast met de tartaar erbovenop.

Lepel de salsa bovenop de tartaar. Werk af met de frisse salade van tuinkruiden. Smakelijk!

Tartaar van zalm met avocado, appel en komkommer