Weet wat je eet: grondwitloof vs. gewoon witloof

Vooral in de driehoek Brussel-Mechelen-Leuven vind je tal van witlooftelers die zorgen voor de heerlijke, witte stronkjes op ons bord. Wat is precies het verschil tussen traditioneel grondwitloof en gewoon witloof?

Het witloof dat we graag gebruiken voor onze hespenrolletjes in kaassaus of het klassieke aperitiefhapje met garnalen kan op twee manieren geteeld worden: in volle grond of op water. We spreken ook wel van grondwitloof en witloof uit hydroteelt. Wat is nu precies het verschil en proef je dat ook op je bord?

VRT

Grondwitloof

‘Traditioneel witloof’ groeit in volle grond, een meer arbeidsintensieve manier om witloof te telen. Witloofboeren kweken eerst de wortels en daarna volgt het intafelen: de wortels worden ‘s winters volledig bedekt onder een laag aarde en bewaard op een koele, droge en donkere plaats


Vooral het ontbreken van licht tijdens de groei is van groot belang. Witloof heeft zijn krokante, witgekleurde blaadjes namelijk te danken aan het feit dat het onder de grond, in volledige duisternis gekweekt wordt. Als de stronkjes in contact komen met daglicht tijdens de groei produceren ze chlorofyl waardoor de blaadjes groen kleuren en een erg bittere smaak krijgen.

Erkend streekproduct boordevol smaak

Kies in de winkel dus altijd voor stronkjes met mooie witgekleurde en knapperige blaadjes voor de beste smaak. Je zal het verschil zelf meteen proeven: een vollere maar tegelijk zachte, bittere smaak met een vleugje hazelnoot. Dankzij die meer uitgesproken smaak is grondwitloof ideaal om rauw te verwerken, bijvoorbeeld in een salade of als hapje.

Wist je trouwens dat België het enigste land ter wereld is dat grondwitloof kweekt? Het is dan ook een erkend streekproduct. De kweek van grondwitloof gebeurt in een vast seizoen dat ongeveer van oktober tot april loopt. Tijdens de herfst en de winter is ons grondwitloof dus op z’n best!

 

VRT

Hydrowitloof

‘Gewoon witloof’ wordt geteeld volgens hydrocultuur, een meer moderne manier van telen op water. De meeste witloofstronkjes die je in de winkel vindt, zijn dan ook op deze manier gekweekt. De witloofkropjes groeien in bakken met stromend water waar ze na 3 à 4 weken klaar zijn om te oogsten. Door deze innovatieve methode, in ruimtes met een gecontroleerde luchtvochtigheid en temperatuur, kan witloof uit hydrocultuur nagenoeg het hele jaar door geteeld en gegeten worden.

Zelfde smaak?

Echte fijnproevers zullen merken dat witloof uit hydroteelt niet hetzelfde proeft als grondwitloof. Waar grondwitloof een volle smaak heeft hydrowitloof eerder een milde smaak met nog steeds die typisch zachte maar tegelijkertijd bittere toets. Die zachtere smaak doet mensen sneller teruggrijpen naar de witte stronkjes uit hydrocultuur wanneer ze het witloof in z’n geheel willen klaarmaken.

Honger gekregen? Probeer onze favoriete recepten met witloof:

basiskennis Created with Sketch.

Basiskennis