Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrediënten

Benodigdheden

bakpapier of siliconenmatje staafmixer

Bereiding

De voorbereiding

Verwarm de oven voor op 170°C. Leg de reepjes spek op een vel bakpapier of op een siliconenmatje, en bak ze krokant in de hete oven (ongeveer 10-12 minuten).

De dressing

Intussen maken we de dressing klaar. In een mengbeker doe je de zure room, het appelsap, een flinke scheut walnotenolie, een scheutje ciderazijn en de honing.

Mix de dressing met de staafmixer, proef en voeg naar smaak een beetje zout en peper van de molen toe.

Het witloofslaatje

Snij de stronkjes witloof eerst middendoor en vervolgens in niet te fijne onregelmatige stukken. Doe het witloof in een grote slakom. Snij de appel in fijne reepjes (julienne) en voeg ze bij het witloof. Schillen is niet nodig.

Kooktechniek

Brunoise

Brunoise en julienne zijn snijwijzes van groenten.

 

Julienne: dit zijn flinterdunne sliertjes. Begin met hele dunne plakjes te snijden die je open legt zodat ze dwars over elkaar liggen.

Zet je vingers als een klauw op de plakjes, met je duim achter je vingers.

Trek je nagels een beetje naar binnen en laat je mes tegen je middelvinger leunen.

Nu maak je met je mes een soort hefboombeweging, terwijl het punt van je mes altijd op de plank blijft. 

Denk eraan dat je echt een snijdende beweging moet maken. Niet hakken, maar vertrekken van de punt van de mes en zo naar beneden snijden.

 

Brunoise: dan maak je blokjes. Daarvoor begin je op dezelfde manier als bij julienne maar snij de plakjes dan wel dikker. Van die plakjes maak je iets dikkere sliertjes en van die sliertjes snij je dan blokjes.

Bekijk de video

Strooi een handje rozijnen en de fijngesneden walnoten in de sla, samen met de pittige tuinkers.

Snipper de sjalot fijn, en werk er de sla mee af. Als je de kervel in huis hebt, voeg dan de fijne pluksels toe. Meng alles.

Haal er de belegen kaas bij. Gebruik een dunschiller om snippers kaas over de sla te strooien.

Snij de krokante sneetjes spek in kleine stukjes en voeg ze toe aan de sla.

Giet de dressing over de gemengde witloofsalade, en klaar! Serveer de witloofsla in een soepkom of een diep bord.

4 personen

30 minuten

Benodigdheden:

bakpapier of siliconenmatje staafmixer

Ingrediënten

Witloofslaatje met appel, walnoot, oude kaas en spekjes

Een stevige Vlaamse klassieker heeft Jeroen geïnspireerd om een beetje tegendraads te doen, gezond tegendraads. Hij verklapt hoe je een smakelijk witloofslaatje kan maken, geïnspireerd op de hoofdingrediënten van de Vlaamse klassieker witloof in de oven.

Bereiding

De voorbereiding

Verwarm de oven voor op 170°C. Leg de reepjes spek op een vel bakpapier of op een siliconenmatje, en bak ze krokant in de hete oven (ongeveer 10-12 minuten).

De dressing

Intussen maken we de dressing klaar. In een mengbeker doe je de zure room, het appelsap, een flinke scheut walnotenolie, een scheutje ciderazijn en de honing.

Mix de dressing met de staafmixer, proef en voeg naar smaak een beetje zout en peper van de molen toe.

Het witloofslaatje

Snij de stronkjes witloof eerst middendoor en vervolgens in niet te fijne onregelmatige stukken. Doe het witloof in een grote slakom. Snij de appel in fijne reepjes (julienne) en voeg ze bij het witloof. Schillen is niet nodig.

Kooktechniek

Brunoise

Brunoise en julienne zijn snijwijzes van groenten.

 

Julienne: dit zijn flinterdunne sliertjes. Begin met hele dunne plakjes te snijden die je open legt zodat ze dwars over elkaar liggen.

Zet je vingers als een klauw op de plakjes, met je duim achter je vingers.

Trek je nagels een beetje naar binnen en laat je mes tegen je middelvinger leunen.

Nu maak je met je mes een soort hefboombeweging, terwijl het punt van je mes altijd op de plank blijft. 

Denk eraan dat je echt een snijdende beweging moet maken. Niet hakken, maar vertrekken van de punt van de mes en zo naar beneden snijden.

 

Brunoise: dan maak je blokjes. Daarvoor begin je op dezelfde manier als bij julienne maar snij de plakjes dan wel dikker. Van die plakjes maak je iets dikkere sliertjes en van die sliertjes snij je dan blokjes.

Bekijk de video

Strooi een handje rozijnen en de fijngesneden walnoten in de sla, samen met de pittige tuinkers.

Snipper de sjalot fijn, en werk er de sla mee af. Als je de kervel in huis hebt, voeg dan de fijne pluksels toe. Meng alles.

Haal er de belegen kaas bij. Gebruik een dunschiller om snippers kaas over de sla te strooien.

Snij de krokante sneetjes spek in kleine stukjes en voeg ze toe aan de sla.

Giet de dressing over de gemengde witloofsalade, en klaar! Serveer de witloofsla in een soepkom of een diep bord.

Dagelijkse Kost een.be