
Een stevige Vlaamse klassieker heeft Jeroen geïnspireerd om een beetje tegendraads te doen, gezond tegendraads. Hij verklapt hoe je een smakelijk witloofslaatje kan maken, geïnspireerd op de hoofdingrediënten van de Vlaamse klassieker witloof in de oven.
Ingrediënten
- 4 sneetje spek
- 3 eetlepel zure room
- 1 scheutje appelsap
- 1 scheutje ciderazijn
- 1 scheutje walnotenolie
- honing
- peper
- zout
- 3 stronkjes witloof
- 1 appel
- 50 g walnoten
- rozijnen
- tuinkers
- 1 sjalot
- kervelpluksels
- 200 g belegen kaas
Benodigdheden
- bakpapier of siliconenmatje
- staafmixer
Bereiding
De voorbereiding
De dressing
Intussen maken we de dressing klaar. In een mengbeker doe je de zure room, het appelsap, een flinke scheut walnotenolie, een scheutje ciderazijn en de honing.
Mix de dressing met de staafmixer, proef en voeg naar smaak een beetje zout en peper van de molen toe.
Het witloofslaatje
Snij de stronkjes witloof eerst middendoor en vervolgens in niet te fijne onregelmatige stukken. Doe het witloof in een grote slakom. Snij de appel in fijne reepjes (julienne) en voeg ze bij het witloof. Schillen is niet nodig.
Strooi een handje rozijnen en de fijngesneden walnoten in de sla, samen met de pittige tuinkers.
Snipper de sjalot fijn, en werk er de sla mee af. Als je de kervel in huis hebt, voeg dan de fijne pluksels toe. Meng alles.
Haal er de belegen kaas bij. Gebruik een dunschiller om snippers kaas over de sla te strooien.
Snij de krokante sneetjes spek in kleine stukjes en voeg ze toe aan de sla.
Giet de dressing over de gemengde witloofsalade, en klaar! Serveer de witloofsla in een soepkom of een diep bord.