Aan de slag met sint-jakobsschelpen

In de categorie ‘lekkers uit de zee’ scoren sint-jakobsschelpen altijd goede punten. Misschien verwacht je ze enkel op een chic of feestelijk diner maar eigenlijk zijn deze zeevruchten heel toegankelijk en makkelijk zelf klaar te maken. Weet je niet goed hoe je eraan moet beginnen of ben je op zoek naar extra tips? Ontdek hier alles wat je moet weten voor je zelf aan een bereiding met sint-jakobsschelpen begint.

What’s in a name?

Sint-jakobsschelpen, sint-jakobsvruchten, sint-jakobsnoten of coquilles (sint-jacques), het slaat allemaal op hetzelfde product. Als je een van deze benamingen in de winkel, bij je vishandel of op de menukaart ziet staan, moet je niet twijfelen. Je krijgt altijd waar voor je geld.

Er is wel een klein verschil: neem je sint-jakobsschelpen in plaats van sint-jakobsvruchten of sint-jakobsnoten mee naar huis? Reken dan wat extra bereidingstijd want dit betekent dat je de schelp zelf eerst nog moet openen en schoonmaken.

Wie de route naar Santiago de Compostela al eens heeft bewandeld, is her en der vast ook vergulde sint-jakobsschelpen op z’n pad tegengekomen. Deze heerlijke zeevrucht komt dan ook oorspronkelijk uit deze Spaanse regio. Middeleeuwse pelgrims brachten ze mee naar Noord-Europa als bewijs dat ze hun bedevaart hadden volbracht.

Wanneer zijn ze op hun best?

Net zoals oesters zijn sint-jakobsvruchten een klassieker tijdens de feestdagen. Op dat moment moet het echte sint-jakobsseizoen nog beginnen. Want eigenlijk zijn deze zeevruchten op hun best van januari tot en met maart. Wij hebben ook het geluk om vlak bij de bron te zitten: de Noordzee. Sint-jakobsnoten uit koude, noordelijke wateren zijn een uitstekende keuze omdat ze van nature wat vetter van textuur zijn.

Hoe smaken ze?

Sint-jakobsnoten zijn heel zacht van textuur en lichtzoet, nootachtig van smaak. Zeker de exemplaren uit onze eigen Noordzee zijn lekker vet van textuur waardoor ze – rauw of gebakken – bijna smelten in je mond.

VRT

Hoe maak je ze schoon?

Koop je al schoongemaakte sint-jakobsnoten in de winkel of bij je vishandel? Dan kan je deze stap overslaan. Maar wie wel de volledige sint-jakobsschelpen in huis haalt, kan dit stappenplan volgen om de schelp te openen en de vrucht schoon te maken:

1. Gebruik een plat, scherp mes om de schelp te openen
2. Snijd de bleke sint-jakobsnoot los door over de vlakke kant van de schelp te gaan met je mes
3. Schep met een lepel de inhoud van de schelp op een bord of plank en verwijder de ingewanden van de zeevrucht omheen de bleke noot
4. Spoel de sint-jakobsnoten overvloedig onder koud stromend water in een vergiet
5. Laat de noten uitlekken op een schone keukenhanddoek en dep ze voorzichtig droog

Hoe bereid en serveer je ze?

Sint-jakobsnoten zijn eenvoudig, snel en op verschillende wijzes klaar te maken. Je kan ze namelijk rauw opdienen in de vorm van een carpaccio maar ook gegrild of gebakken in de pan zijn deze zeevruchten om van te smullen. Hieronder vind je onze favoriete bereidingswijzes.

Tip: Gooi de schelpen zeker niet weg maar spoel ze en dep ze droog. Je kan ze gebruiken om je sint-jakobsnoten in te serveren of om op een andere gelegenheid een ander hapje met zeevruchten in op te dienen.

devierseizoenen Created with Sketch.

De 4 seizoenen