Het basisrecept
Verse pasta begint bij twee basisingrediënten die iedereen in huis heeft: bloem en eieren. Jeroen werkt steevast met de verhouding 1 volledig ei per 100 g bloem.
Verse pasta begint bij twee basisingrediënten die iedereen in huis heeft: bloem en eieren. Jeroen werkt steevast met de verhouding 1 volledig ei per 100 g bloem.
Je kan een volledig ei ook vervangen door enkel de dooier om je pasta een mooie, donkergele kleur te geven en een meer uitgesproken ei-smaak. Een doorsnee ei weegt ongeveer 50 g, waarvan 20 g dooier en 30 g eiwit. In dit geval reken je dus best 2 eidooiers per 100 g bloem.
Jeroen gebruikt geen gewone bloem maar wel semola, dit is bloem van harde tarwe die niet superfijn gemalen is en veel gluten bevat. Die gluten zijn nodig om de pasta elastisch en makkelijk bewerkbaar te maken. Ook van ‘tipo 00’ of ‘doppio zerobloem’, gemaakt van zacht graan en vooral gebruikt in pizzadeeg, kan je pasta maken.
Als gluten zo essentieel zijn, is het dan mogelijk om glutenvrije pasta te maken? Ja hoor! Met de ingrediënten hieronder maak je pastadeeg zonder gluten dat je daarna, net zoals een klassiek pastadeeg, door de pastamachine kan halen.
Glutenvrije pasta
Als je gewone tarwebloem gebruikt, zal je deeg minder elastisch zijn en snel platkoken, verkleuren of beginnen plakken. Op zoek gaan naar de juiste bloem voor pasta loont dus echt wel de moeite!
Je bol deeg uitrollen tot dunne pastavellen lijkt een serieuze klus maar met behulp van een pastamachine ben je meteen vertrokken. Neem een deel van het pastadeeg en duw het een beetje plat. Haal het vervolgens door je pastamolen. Nadien kan je de verste pastavellen in allerlei vormen en formaten snijden zoals lange slierten, lasagnevellen of ravioli.
Heb je geen pastamolen in huis? Jeroen toont je in deze video hoe je met een gewone deegrol ook mooie, egale pastavellen kan rollen.
Eens je verse pasta klaar is, kan je hem meteen opeten of bewaren voor later. Als je graag in een keer een grote hoeveelheid pastadeeg klaarmaakt, komen deze tips zeker van pas:
Of je je zelfgemaakte lasagne of cannelloni of raviovellen (rauw of gegaard) hebt ingevroren, er is maar een goede manier om ze op te warmen: steek je bereiding met bevroren pasta in de oven en smullen maar!