6. Hoe bereid ik kruimeldeeg dat niet uiteenvalt of brokkelt?
Het perfecte kruimeldeeg voor taart of quiche kruimelt uiteen in je mond, maar niet bij het ontvormen. Met een goede keukenmachine en een beetje geduld kom je al een heel eind. In dit recept staat in detail omschreven hoe je vers kruimeldeeg bereidt. Laat het deeg ‘bollen’ tot een mooie, egale bal en laat het een uur rusten in de koelkast. Daarna is je kruimeldeeg stevig en makkelijk werkbaar.
Slap deeg
Kneed je te lang met je handen? Dan wordt het deeg warm en slap en bestaat de kans dat je deeg gaat scheuren. Leg je deeg dan even terug in de koelkast zodat het opnieuw kan opstijven.
Droog deeg
Blijft je deeg brokkelig of poederachtig en vormt het geen mooie, egale bol? Dan is je deeg te droog. Gebruik de warmte van je handen om de boter in het deeg te doen smelten. Als dat niet werkt, kan je een kleine hoeveelheid zachte boter toevoegen. Begin met een eetlepel, kneed verder en kijk hoe je deeg verandert in een homogene massa.