Boter of olie: waarvoor gebruik je welke vetstof?

Vetstof is een onmisbaar ingrediënt in de keuken. Het geeft je vlees een krokant korstje, brengt je salade op smaak, zorgt ervoor dat je pasta niet aan elkaar kleeft en vormt de basis van veel koude sauzen. Maar waarvoor gebruik je nu het best boter en wanneer haal je beter een fles olie uit de kast. En welke olie kies je dan? Lees snel verder en ontdek de antwoorden.

Boter

Zonder boter geen Dagelijkse kost. Voor de meeste warme bereidingen uit onze eigen Belgische keuken gebruikt Jeroen het liefste een klont goeie bakboter. Die zorgt niet alleen voor een krokant korstje aan je stuk vlees of vis maar geeft ook veel smaak aan je bereiding.

Olie

Onder olie vallen heel wat verschillende soorten olie zoals olijfolie, arachideolie en slaolie. Dat zijn ook meteen de drie varianten die volgens Jeroen onmisbaar zijn op je keukenaanrecht. Waar zit ‘m het verschil precies?

Olijfolie

Olie van olijven heeft een uitgesproken, soms zelfs ietwat bittere smaak. Jeroen gebruikt olijfolie zowel voor koude als warme bereidingen. Afhankelijk van de soort en de kwaliteit kan je een en dezelfde olijfolie gebruiken om te bakken en koud te gebruiken.

Jeroen heeft ook altijd een ‘goeie’ olijfolie in zijn kast staan. Die vind je in de winkel onder de naam ‘extra vierge’ olijfolie. Dit is olie van eerste koude persing met een zuurtegraad onder 0,8% ofwel de meest pure en onbewerkte olijfolie die je kan krijgen. Extra vierge heeft een fijnere, zachte smaak en is ideaal om koud te gebruiken. Denk aan de finishing touch van een feestelijk soepje, op brood of in een smaakvolle dressing.

Arachideolie

Deze neutrale olie wordt gemaakt van pindanoten en heeft een heldere, lichte kleur. Arachideolie kan heel hoog in temperatuur gaan waardoor het ideaal is om te frituren en te wokken of roerbakken. Voor Oosters geïnspireerde gerechten zal je dus nooit boter maar wel altijd arachideolie nodig hebben. Maar ook voor koude bereidingen is deze plantaardige olie geschikt. Wanneer Jeroen bijvoorbeeld verse mayonaise maakt, gebruikt hij altijd arachideolie.

Slaolie

De naam van deze olie verklapt meteen waarvoor je hem het beste kan gebruiken: een koude salade. Net zoals arachideolie is slaolie helder van kleur en neutraal van smaak. Om verse, koude salades op smaak te brengen, zal Jeroen altijd naar slaolie grijpen. Waarom? Omdat hij het net iets lekkerder van smaakt vindt én omdat zijn mama het ook zo deed. Goede gewoontes hoef je niet te veranderen. ;-)

Geïnfuseerde olie

Bij de Italiaan heb je vast al eens pikante olie bij je pizza gekregen. Zo’n ‘gearomatiseerde’ olie is ook een plezier om in huis te hebben want het geeft in een klap heel veel smaak aan je gerecht. Jeroen maakt regelmatig zelf geïnfuseerde olie met look, pikante chilipepers of groene kruiden zoals basilicum. Probeer het gerust zelf eens aan de hand van Jeroens recept.

 

basiskennis Created with Sketch.

Basiskennis