Lookolie, chiliolie, basilicumolie en dragonazijn

Olie en azijn vormen de basis van heel wat recepten. Door ze op voorhand te mengen met kruiden en andere smaakmakers zoals look of chilipeper krijgen ze extra smaak. Je vindt geïnfuseerde olie en azijn in winkel maar je kan ze evengoed zelf maken. Het is slechts enkele minuten werk en je geniet er nog maanden van!

Ingrediënten

  • 6 dl olijfolie
  • 1 rode ui
  • 1 takje rozemarijn
  • enkele takjes verse tijm
  • 4 chilipeper
  • 3 laurierblaadje
  • enkele takjes oregano
  • 20 g chiliflakes
  • 6 dl olijfolie
  • 10 teentjes look
  • 1 takje rozemarijn
  • enkele takjes verse tijm
  • 3 laurierblaadje
  • 6 dl olijfolie
  • 2 bussels basilicum
  • 7.5 dl azijn
  • 1 bussel dragon

Benodigdheden

  • een blender
  • 4 lege flessen met hersluitbare dop
  • keukenpapier

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De chiliolie

Verwarm de olijfolie in een hoge pan.

Versnipper de rode ui en laat zachtjes garen in de olie. Let op dat je het vuur niet te hoog zet om te voorkomen dat de stukjes ui gefrituurd worden.

Neem de fles waarin je de chiliolie zal bewaren en duw er de rozemarijn, de tijm, de laurierblaadjes en de oregano in. Doe ook de gedroogde chilipepers erin.

Voeg de chiliflakes toe aan de warme olijfolie en laat de olie op het vuur staan tot de rode ui volledig gegaard is.

Giet de geïnfuseerde olie in de fles en laat afkoelen.

De lookolie

Verwarm de olijfolie in een hoge pan.

Pel de look en mix ze fijn in de blender. Frituur de lookpulp in de hete olie.

Neem de fles waarin je de lookolie zal bewaren en duw er de rozemarijn, de tijm en de laurier in.

Giet de met look geïnfuseerde olie in de fles en laat afkoelen. Bewaar de olie in koelkast. 

De basilicumolie

Verwarm de olijfolie in een hoge pan.

Verwijder de basilicumblaadjes van de steel.

tip Leg een blaadje basilicum in de olie wanneer die nog koud is. Wanneer het blaadje begint te pruttelen, weet je dat de olie warm genoeg is om de rest van de basilicum te frituren.

Bak de basilicum krokant in de hete olie en laat ze daarna uitlekken op een vel keukenpapier.

Laat de geïnfuseerde olie afkoelen in de pan.

Mix de gefrituurde basilicumsnippers met de afgekoelde olijfolie in de blender.

Neem de fles waarin je de basilicumolie zal bewaren en giet de geïnfuseerde basilicumolie erin.

De dragonazijn

Duw de dragon in een lege (azijn)fles en vul de fles opnieuw met azijn.

Lookolie, chiliolie, basilicumolie en dragonazijn